Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1 Mayıs tutuklularına tahliye

1 Mayıs tutukluları duruşması İstanbul Adalet Sarayı 25. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 8’i tutuklu 12 kişinin yargılandığı duruşmada tutuklular için tahliye kararı verildi.

1 Mayıs tutukluları duruşması

1 Mayıs tutukluları duruşması İstanbul Adalet Sarayı 25. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 8’i tutuklu 12 kişinin yargılandığı davanını duruşmasında savunmalarını yapan tutuklular, haksız yere gözaltında olduklarını vurguladı, anayasal hakklarını kullandıklarını söyleyerek tahliyelerini istedi. Duruşmada mahkeme tutuklular hakkında tahliye kararı vererek, adli kontrol kararlarını kaldırdı.

1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek istedikleri için evleri basılarak gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 12 kişinin ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 25’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanununa Muhalefet”, “mukavemet”, “kasten yaralama”, “mala zarar verme” iddialarıyla yargılananlardan 4’ü tutuksuz, 8’i tutuklu bulunuyor. Duruşmada yargılananlar ve avukatları hazır bulunurken, siyasi parti temsilcileri, hukuk örgütleri, İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri bileşenleri de izledi. Duruşma kimlik tespitinin ardından başladı.

Saraçhane` de gözaltına alınan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Üyesi Çağla Tanışlar, “Taban maaş hakkım ve mesleki güvenliğim için 1 Mayıs’a katıldım.” İfadelerini kullandı. Mesleki temel haklarını talep etmesinin ardından şafak operasyonuyla gözaltına alındığını ve İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın “kaçtıkları yerden aldık” ifadelerini hatırlatan Tanışlar, “Anayasal hakkını kullanmak isteyen işçi ve emekçileri değil tarikat ve cemaat kurslarında tacize, tecavüze uğrayan çocukların faailleri yakalanmalı” dedi.

Tekstil işçisi olduğunu söyleyen Metin Coşkun savunmasında, “emeğimin hakkını savunmak için Taksim’e gitmek istedim” dedi. Şampiyonluk kutlamaları, Filistin mitingi ve Milli maç kutlamalarının Taksim Meydanında gerçekleştiğini hatırlatan Coşkun, Taksim’in işçi ve emekçilere kapatılmasına tepki gösterdi. Coşkun, “Yerlikaya açıklamasında bizim için marjinal gruplar diyor. 2 işçi 1 esnaf ve 5 üniversite öğrencisi mi marjinal, yoksa Bozdoğan Kemerinin üzerine dizilmiş tam techizatlı kolluk kuvvetleri mi” ifadelerini kullandı.

İşçi olduğunu söyleyen Serkan Uşak, “İşsizlik, grleceksizlik ve güvencesizlik karşsında 1 Mayıs’a katıldım” diye konuştu. Demokratik hakkını kullanarak alana gitmek istediğini söyleyen ve Anayasa Mahkemesi kararını da hatırlatan Uşak, “Emekçilerin 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak istemesi ne zamandan beri suç oluyor.” dedi.

Üniversite Öğrencisi Öyküm Bozkurt  da savunmasında okuyabilmek için bir yandan da çalışmak zorunda olduğunu söylerken “benim gibi binlerce insan da benzer taleplerle Taksim’e çıkmak istedi” şeklinde konuştu. Gözaltına alınırken işkenceye maruz kaldığını işkence gördüğü polislerin bir kısmının da şikayetçi polisler arasında gördüğünü ifade eden Bozkurt, “bize yapılan işkenceler polisin müdahalesi sonucu gözünü kaybeden arkadaşımız için de soruşturmalar açılacak mı” sorusunu sordu.

TUTUKLU AVUKATLAR POLİSE SORDU: SUÇ OLAN BİR EMRİ NEDEN YERİNE GETİRDİNİZ?

Tutukluların avukatı Erman Öztürk, müvekkillerinin yürüyüş hakkının ve Taksim Meydanına çıkma hakkının anayasa güvencesinde olduğunu hatırlattı. 8 Taksim tutuklusundan hiçbirini tespit edemeyen ve kimin tarafından yaralandıklarını görmediklerini söyleyen müşteki polis memurları, yararlandıklarını belirterek şikayetçi olurken, Avukat Öztürk Polislere, “Arkadaşlar soruyorum siz anayasaya aykırı bir emri neden uyguladınız? Anayasaya aykırı bu emri siz uygulamaya çalışırken eylemci grup tabiki sizi protesto edecek ki bu da yasal hakkıdır” dedi.

İddia makamı tutukluların devamına karar verilmesini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, İstanbul Valiliğinin 1 Mayıs Taksim Meydanı’nın yasaklama kararını talep ederek, tutuklu bulunan 8 kişinin tahliyesine karar verdi. Ayrıca heyet, 12 kişi hakkında tüm adli kontrollerin kaldırılmasına, İstanbul Valiliği ile Fatih Kaymakamlığı’na müzekkere yazılarak, 1 Mayıs gününe ilişkin yasaklama kararının sorulmasına hükmetti. Bir sonraki duruşma, 7 Ocak’a ertelendi.

DİĞER 1 MAYIS TUTUKLULARININ DAVASINA ÇAĞRI

Davanın ardından yapılan açıklamada, ” Bu saldırılar neden oluyor diye sorduk. Ve karşımıza koskocaman bir kemer sıkma yoksulluk, yolsuzluğun devamı, kar hırsla patronların cebini doldurmak istiyor. Biz buradayız, biz varken o mahkeme salonundakiler varken şu anda Silivri’de tutuklu olmaya devam edenler varken o planlarınızı öyle dikensiz gül bahçesindeki gibi hayata geçiremeyeceksiniz” ifadelerine yer verilirken 17 Temmuzda aynı suçlamalarla yargılanan diğer 1 mayıs tutuklularının duruşmalarına da çağrı yapıldı.

Dava avukatlarından Ezgi Önalan ise “bugün buraya on iki arkadaşımızın yargılandığı sekizinin tutuklu tutulduğu dosya için geldik. 1 Mayıs dosyası için geldik. Biz Çağdaş Hukukçular Derneği olarak diğer hukuk kurumları ve örgütleri olarak başından beri bu dosyanın hukuksuz olduğunu her fırsatta tekrar tekrar söyledik. En başında daha hiçbir yasak kararına dahi ihtiyaç duymadan İstanbul’un bütün yollarını kesenlere söyledik. Hiçbir delile, hiçbir resmi yasak kararına dahi ihtiyaç duymadan bu dosyadan seksen iki kişiyi sadece Taksim’e çıkmak istediği için tutukladılar. Biz kalan 33 arkadaşımızı almakla kalmayacağız. Hukuksuz tüm Taksim yasaklarını, meydan sokağa çıkma yasaklarını, sokağa çıkma yasaklarını kayyumları tutuksuz bütün kararlarınızı alaşağı edeceğiz. Bunun için mücadelemiz sürüyor” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)