Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AİHM, Belçika’da Helal Kesim Yasağının Gözden Geçirilmesi Talebini Reddederek Davayı Kapattı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Belçika’da helal kesim yasağına karşı açılan davada nihai kararı verdi. Mahkeme, helal kesim yasağının din özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasını inceleyerek, yasağın gözden geçirilmesi talebini reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

Belçika’nın önde gelen hayvan hakları örgütlerinden GAIA tarafından yapılan açıklamaya göre, AİHM’nin kararıyla dava sonuçlandı.

GAIA Başkanı Michel Vandenbosch, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “AİHM’nin 13 Şubat 2024 tarihli kararı ile helal kesim yasağının din özgürlüğünü ihlal etmediğine dair kararını kesinleştirdiğini” belirtti.

Dava Süreci ve Karar

Belçika’da Flaman bölgesi 2017, Valon bölgesi ise 2018’de çıkarılan kararnamelerle helal kesim olarak bilinen kesim yöntemini yasaklamıştı. Müslüman ve Yahudi kuruluşlar, bu yasakların din özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle AİHM’ye başvurmuştu.

AİHM, Şubat 2024’te yaptığı açıklamada, Belçika’nın Valon ve Flaman bölgelerindeki helal kesim yasağının hayvan refahını koruma gerekçesiyle meşru olduğuna hükmetmişti.

Belçika’da halihazırda helal kesim yalnızca Brüksel Başkent Bölgesi’nde uygulanabiliyor. Geçen yıl Brüksel Başkent Parlamentosu, helal kesime getirilen yasağı tartışmış ve Müslüman ve Yahudi toplumunun tepkisiyle karşılaşmış, son anda yasağın uygulanmasına onay vermemişti.