Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BM: Sudan Son 20 Yılın En Kötü Gıda Güvensizliğiyle Karşı Karşıya

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan’ın son 20 yılın en kötü gıda güvensizliği kriziyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'ın

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) sözcüsü Vanessa Huguenin, yaptığı basın toplantısında, “Sudan’ın güneydoğusundaki Sinnar eyaletindeki Sinca bölgesindeki çatışmalar ve Ebu Hacer ile Dali bölgelerindeki güvensizlik nedeniyle 60 binden fazla insanın yerinden edildiğini” belirtti.

Huguenin, Sinca’daki çatışmaların ardından yerinden edilenlerin çoğunun Gedaref eyaletine doğru kaçtığını ifade etti.

Sudan genelinde durumun kötüleşmeye devam ettiğini vurgulayan Huguenin, “Kadınlar, çocuklar ve aileler her şeylerini geride bırakarak kaçmak zorunda kalıyor” dedi ve Sudan’ın son 20 yılın en kötü gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu aktardı.

Yeni Çatışma Alanı: Sinnar Eyaleti

Sudan’da, 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından oluşturulan hükümete karşı ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesi 1 yıldan fazla süredir devam ediyor.

HDK, 24 Haziran’da, orduyla şiddetli çatışmaların ardından Sinnar, Cezira ve Beyaz Nil eyaletlerini birbirine bağlayan stratejik bir konuma sahip Cebel Moya bölgesinin kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti. Ordu ise 25 Haziran’da, HDK’nin Sinnar şehrine yönelik saldırısını püskürttüğünü ve HDK’ye ağır can ve araç kaybı yaşattığını duyurdu.

Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, dün Sinnar eyaletindeki ordu güçlerini denetledi. HDK ise bu ziyaretten birkaç saat sonra Sinnar eyaletinin merkezi Sinca’daki 17. Piyade Tümeni Komutanlığını ele geçirdiğini ileri sürdü. Ordu ise bu iddiaları reddederek çatışmaların devam ettiğini bildirdi.