Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BM Yüksek Komiseri Volker Türk: Avrupa’da Aşırı Sağcı Partilerin Yükselişi “Alarm Verici”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Avrupa’da son dönemde aşırı sağın yükselişini “alarm verici” olarak değerlendirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan

Cenevre’deki BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği merkezinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Türk, Avrupa’daki aşırı sağcı partilerin yükselişinin insan hakları açısından ciddi endişeler doğurduğunu belirtti.

Aşırı Sağcı Partilerin Yükselişi

AA muhabirinin, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından Fransa’da yapılan erken seçimde aşırı sağcı partilerin oylarını artırması hakkındaki sorusunu yanıtlayan Türk, bu partilerin yabancı ve mülteci düşmanlığıyla bilindiğini ifade etti. Türk, “Diğerlerini aşağılayan ve insanlıktan çıkaran anlatılar duyduğumuzda, bu, göçmenleri, mültecileri ve azınlık gruplarındaki sığınmacıları günah keçisi haline getiriyor ve bundan her zaman endişeliyim. Buna karşı çok dikkatli olmamız gerekiyor çünkü özellikle tarih bize, özellikle Avrupa’da, ötekinin karalanmasının, ötekinin aşağılanmasının gelecek olanın habercisi olduğunu söylüyor. Evet, bu (aşırı sağın yükselişi) çalmamız gereken bir alarm zili.” dedi.

İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki Saldırıları

Türk, BM İnsan Hakları Ofisi’nin hem Gazze hem de Batı Şeria’da çalışmalarını sürdürmesinin kritik önem taşıdığını vurguladı. Yaşananları izlemeyi, raporlamayı ve belgelemeyi sürdürmeleri gerektiğini belirten Türk, bu sürece yetkili makamları da dahil etmenin yollarını bulmaya çalıştıklarını ve bu konuda başarılı olduklarını kaydetti.

İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’deki iddialarla ilgili uluslararası mahkemelerin soruşturmalarını yürüttüğünü ifade eden Türk, mevcut hesap verebilirlik mekanizmalarının desteklenmesinin önemine işaret etti.

Avrupa Parlamentosu Seçimleri ve Aşırı Sağcı Partilerin Başarısı

27 AB üyesinde 6-9 Haziran’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler, Fransa, Avusturya ve İtalya gibi ülkelerde ilk sırayı almıştı. Fransa’da 30 Haziran’da yapılan erken seçimin ilk turunda aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi ve müttefikleri yüzde 33,15 oy oranıyla birinci olmuştu.