Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İngiltere’de Genel Seçimler Başladı: İşçi Partisi Önde Gidiyor

İngiltere’de bugün başlayan genel seçimlerde yaklaşık 50 milyon seçmen, 5 yıl boyunca ülkeyi yönetecek yeni parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına gitti.

İngiltere'de bugün başlayan genel

Ülke genelinde 4 bin 515 adayın yarıştığı seçimlerde, oy verme işlemi yerel saatle 07.00’de (TSİ 09.00) başladı ve 22.00’de (TSİ 00.00) sona erecek.

Anketler, ana muhalefetteki İşçi Partisinin açık ara farkla önde olduğunu gösteriyor. İktidardaki Muhafazakar Parti’nin ise zorlu bir seçim süreci geçirdiği ve sandalye sayısının önemli ölçüde azalabileceği öngörülüyor.

Özellikle İşçi Partisi’nin 400’ün üzerinde milletvekili çıkarabileceği belirtilirken, diğer partiler arasında aşırı sağcı Reform UK Partisi, Liberal Demokrat Parti, İskoçya Ulusal Partisi ve Yeşiller Partisi’nin de Avam Kamarası’nda temsil edilmesi bekleniyor. Kuzey İrlanda ve Galler’i temsil eden partilerin de parlamentoya girebileceği tahmin ediliyor.

Seçimde dikkat çeken isimler arasında Filistin yanlısı bağımsız adaylar da bulunuyor. Bu adaylar arasında, Nelson Mandela’nın ilk seçiminde Güney Afrika’da meclise giren Yahudi kökenli Andrew Feinstein da yer alıyor. Feinstein, İşçi Partisi lideri Keir Starmer ile aynı seçim bölgesinde yarışarak dikkat çekiyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı açıklamada, erken seçimlerin 4 Temmuz’da yapılacağını duyurmuştu. Sunak, “Bugün erken saatlerde İngiltere Kralı ile görüşerek parlamentonun feshedilmesini talep ettim. Kral, bu talebi kabul etti ve genel seçimlere gitme kararı aldık.” demişti.

Seçim sonuçlarının 5 Temmuz sabah saatlerinde netleşmesi bekleniyor.