Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AB yüksek temsilciliği için önerildi: Başbakanlıktan istifa etti

Avrupa Birliği (AB) liderleri tarafından AB Yüksek Temsilciliği pozisyonu için önerilen Estonya Başbakanı Kaja Kallas, başbakanlıktan istifa ettiğini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) liderleri

Kallas, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, başbakanlıktan istifa ettiğini duyurdu. Ulusal basında yer alan haberlere göre de Kallas, başkent Talin’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kısa bir toplantıda istifasını Cumhurbaşkanı Alar Karis’e sundu.

Kallas’ın adı, 27-28 Haziran’da yapılan AB zirvesinde, liderler tarafından AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği için önerilmişti. 18 Temmuz’da AB Komisyonu Başkanlığı için Avrupa Parlamentosunda (AP) yapılacak oylamanın ardından, Ursula von der Leyen’in güvenoyu alması halinde, Kallas da AP’nin ilgili komitesinde oylanacak.

Kaja Kallas’ın Siyasi Kariyeri

Estonya’nın ilk kadın Başbakanı unvanını taşıyan Kallas, 2011’de liberal Reform Partisi vekili olarak meclise girdi. 2014-2018 yıllarında Avrupa Parlamentosunda görev yaptıktan sonra, 2019’da ülkesine dönerek yeniden milletvekili oldu. 2021 seçimlerinde ise Başbakan seçildi. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın patlak verdiği dönemde başbakan olan Kallas, bu süreçte Rusya karşıtı söylemleriyle dikkat çekti ve Avrupa’nın yeni “demir leydi”si olarak anılmaya başlandı.

Kallas, Ukrayna’ya koşulsuz destek verilmesi gerektiğini savundu ve bu nedenle Kremlin’in hedefi haline geldi. Rusya, Kallas’ı Şubat 2024’te arananlar listesine aldı.

AB’nin yeni Yüksek Temsilcisi olması halinde Kallas, “bu görevi üstlenen ilk Doğu Avrupalı siyasetçi” unvanına sahip olacak. Ayrıca, AB’nin dış ve güvenlik politikasından sorumlu olacak ve AB Komisyonu Başkan Yardımcılığı görevini de üstlenecek.