Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın açılışına saatler kala sabotaj şoku: Tren seferleri iptal

Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Fransa’da açılış öncesi tren hatları devre dışı kaldı. Fransız ulusal demiryolu şirketi SNCF, ülkenin birçok yerinde tren seferlerinin “kötü niyetli kişilerin eylemlerinden” etkilendiğini bildirdi

 Olimpiyatlara ev sahipliği

Fransa’da Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenine saatler kala, tren hatlarında büyük kesintilere yol açan bir dizi “kötü niyetli eylem” gerçekleşti. Fransız ulusal demiryolu şirketi SNCF, bu olayların Atlantik kıyısı, kuzey ve doğu Fransa’daki tren seferlerini etkilediğini duyurdu. Ayrıca, Belçika’ya ve Manş Denizi’nin altından Londra’ya giden trenlerde de aksaklıklar yaşandı.

SNCF, trenlerin yönlendirildiğini veya iptal edildiğini belirtirken, bu eylemlerin “kundaklama” olarak nitelendirildiğini açıkladı. Saldırının ardından yaklaşık 800 bin yolcu etkilendi. Fransa Ulaşımdan Sorumlu Bakan Patrice Vergriete, “Zamanlama ve kullanılan yangın çıkarıcı cihazlar, bu eylemlerin kasıtlı olduğunu açıkça gösteriyor” dedi.

Başbakan Gabriel Attal, SNCF tesislerine yönelik planlı ve koordineli sabotaj eylemlerini kınayarak, güvenlik güçlerinin failleri bulma ve cezalandırma çabalarını desteklediğini belirtti. Ayrıca, Fransa-İsviçre sınırındaki Basel-Mulhouse-Freiburg Havalimanı da güvenlik gerekçesiyle tahliye edilerek geçici olarak kapatıldı.

Eurostar trenlerinin Paris-Londra hattındaki seferleri, olumsuz sinyalizasyon koşulları nedeniyle farklı güzergahlardan yapıldı veya iptal edildi. Yolcular, sefer değişiklikleri ve bilet iade işlemleri için bilgilendirildi.

Bu sabotaj, Fransa’nın 7 yıldır hazırlık yaptığı Olimpiyat Oyunları’nın açılış günü büyük tepki çekti. Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera ve diğer yetkililer, Olimpiyat Oyunları’nı sabote etmeyi amaçlayanları kınadı. Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi ve Pays de la Loire Bölgesi Başkanı Christelle Morançais da, sabotajı sert bir şekilde kınayarak, SNCF ekiplerine destek verdiklerini açıkladı.

Paris Savcılığı, olayla ilgili geniş çaplı bir soruşturma başlattı.