Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afrika Birliği: M çiçeği salgını sadece Afrika’nın değil tüm dünyanın sorunu

Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, M çiçeği (mpox) salgınının yalnızca Afrika’nın değil, tüm dünyanın sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

Afrika Birliği Hastalık Kontrol

Kaseya, düzenlediği basın toplantısında, M çiçeği salgınının kapsamı ve etkileri hakkında bilgi verdi. 26 Ağustos itibarıyla 13 Afrika Birliği (AfB) üyesi ülkede toplamda 22 bin 863 vaka ve 622 ölüm rapor edildiğini belirten Kaseya, salgının sadece Afrika’nın değil, küresel bir sağlık krizi olduğunu ifade etti.

Kaseya, Orta Afrika’nın salgından en çok etkilenen bölge olmaya devam ettiğini ve AfB’nin salgınla mücadele için aktif çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

M Çiçeği Virüsü ve Belirtiler

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntülerine doğrudan temas, bu döküntülerin bulaştığı eşyaların kullanılması ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılıyor. İlk belirtiler, virüs kapıldıktan 5 ila 21 gün sonra görülebiliyor ve genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeği benzeri kabarcıklara yol açıyor.

Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, tedavi genellikle antiviral ilaçlarla yapılıyor. Çoğu hasta hastalığı hafif geçirip birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “maymun çiçeği hastalığı” olarak bilinen M çiçeği hastalığının adını, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “mpox” olarak değiştirmişti.