Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Avrupa’nın Vatanseverleri” Grubuna Katılmayacak

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna’da süren savaş konusunda benzer görüşlere sahip olduğu Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın öncülüğünde kurulan “Avrupa’nın Vatanseverleri” fraksiyonuna katılmayacaklarını açıkladı.

Slovakya Başbakanı Robert Fico,

 

Fico, genel başkanlığını yürüttüğü Slovakya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SMER), sol ve sosyal demokrat değerlerle ilgisi olmayan Avrupalı oluşumlara katılmayacağını vurguladı. Başbakan Fico, sosyal medya platformu Facebook üzerinden yayınladığı videoda, Avrupa Parlamentosu (AP) içerisindeki hareketlilik ve SMER’in mevcut fraksiyonlara yönelik tutumu hakkında açıklamalarda bulundu. Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) ile SMER arasında yaşanan gerginlikler nedeniyle, Avrupa Birliği’nin (AB) yönetim tarzını eleştiren ve büyük çoğunluğu aşırı sağcı partilerden oluşan “Avrupa’nın Vatanseverleri” grubuna katılacakları yönündeki söylentilere de yanıt verdi. Fico, bu grubun adını anmadan, SMER’in sol ve sosyal demokrat değerlerle bağdaşmayan herhangi bir Avrupa siyasi yapısına katılmayacağını belirtti.

“Ruhumuzu Satmayacağız”

Fico, Ukrayna’daki savaşa ilişkin tutumları nedeniyle SMER milletvekillerinin PES’e üyeliğinin Aralık 2023’te askıya alınmasına tepki gösterdi. Avrupa sosyalistlerinin SMER’in özgün politikalarından vazgeçeceğini düşündüğünü belirten Fico, “Avrupalı ​​sosyalistler muhtemelen ruhumuzu satacağımızı düşünüyorlar. Onların partisine ve fraksiyonuna üyelik karşılığında Ukrayna’ya yönelik özgün yaklaşımımızdan, veto hakkından, göçten veya etik konulardan vazgeçeceğiz (diye düşünüyorlar)” dedi. Ayrıca, Slovakya’nın ulusal çıkarlarıyla çatışan bir tutum içinde olmayacaklarını ve böyle bir durumda milletvekillerinin dışarda kalmasını tercih edeceğini söyledi.

“Rus Yanlısı Eleştiriler”

Ekim 2023’te üçüncü kez başbakanlık koltuğuna oturan Fico, göreve gelir gelmez Ukrayna’ya yapılan askeri yardımı durdurmuş ve barış sürecinin başlatılması için diplomasi masasına dönülmesi gerektiğini savunmuştu. Fico’nun bu tutumu, AB yönetimi ve bazı üye ülkelerin tepkisini çekmiş ve kendisinin Rus yanlısı olmakla suçlanmasına yol açmıştı. Bu eleştirilerin artması üzerine PES, SMER milletvekillerinin üyeliğini Aralık 2023’te askıya almıştı.