Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BATI’NIN İSRAİL’E SİLAH DESTEĞİ: ALMANYA, SOYKIRIM İDDİALARINA RAĞMEN İHRACATI ARTTIRDI

Almanya, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e silah tedarikini sürdürüyor. Nikaragua’nın açtığı davada Almanya, İsrail’e verdiği askeri destekle Gazze’de soykırım işlemekle suçlanıyor.

 Almanya, Uluslararası Adalet

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı tarafından yayımlanan rapora göre, 2023 yılında İsrail’e yönelik 308 ayrı lisansla 327 milyon avro değerinde askeri teçhizat ihracatı onaylandı. Bu rakam, bir önceki yılın on katı bir artışı temsil ediyor.

Nikaragua’nın UAD’deki duruşmalarda, Almanya’nın İsrail’e sağladığı askeri ve mali desteğin Gazze’deki soykırımı kolaylaştırdığını iddia ettiği belirtildi. Mahkeme, ihtiyati tedbirlere hükmetmezken, dava süreci devam ediyor.

Almanya hükümeti, İsrail’e yönelik silah ihracatının uluslararası hukuka uygun olduğunu savunurken, silahların kullanımını denetlediğini ve hukuka aykırı bir hareket olmadığını belirtti. Ancak eleştirmenler, Almanya’nın İsrail’e silah sağlamasıyla Filistinlilerin yaşadığı acıların derinleştiğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini öne sürüyor.

Öte yandan, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre, Almanya ABD’den sonra İsrail’in en büyük ikinci silah tedarikçisi konumunda bulunuyor.

Almanya hükümeti sözcüsü, “İsrail ile olan bağları kuvvetlendirme ve bölgede istikrarı koruma amacıyla silah tedarik ediyoruz” açıklamasını yaparken, uluslararası toplumdan gelen eleştirilere karşı da açıklamalarına devam ediyor.