Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BM’den Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere destek

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin yaşadığı zorlukların farkında olduklarını belirterek, bu ülkelere daha fazla destek sağlanması gerektiği konusunda güçlü bir çağrıda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye

BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Suriye’deki siyasi ve insani gelişmelere ilişkin düzenlenen oturumda konuşan Pedersen, Suriye’nin “derin ihtilaf ve bölünmüşlük” içinde olduğunu vurguladı. Silahlı gruplar, terör örgütleri ve yabancı orduların Suriye’de faaliyet göstermeye devam ettiğini belirten Pedersen, sivillerin hala şiddet ve insan hakları ihlallerine maruz kaldığını ifade etti.

Pedersen, terör örgütü PKK/YPG’nin alıkoyduğu çocukları serbest bırakmaları için oturma eylemleri düzenlediğini de aktardı. Suriye’de baskıcı uygulamalar, keyfi tutuklama, işkence ve kaçırmanın sürdüğünü dile getiren Pedersen, bu durumların kanunsuzluk, korku ve şiddeti tetiklediğini söyledi. Ayrıca, bölgesel krizlerin Suriye’ye sıçrama riskinin sürdüğünü ve özellikle İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarının bu riski artırdığını ifade etti.

Ev Sahibi Ülkelere Destek Artırılmalı

Pedersen, “Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin yaşadığı zorlukların farkındayız. Söz konusu ülkelere daha fazla destek sağlanması için güçlü çağrıda bulunuyoruz.” dedi. Özellikle ev sahibi ülkelerin yaşadığı hayal kırıklığını çok iyi anladığını belirten Pedersen, “Söz konusu ülkeler mevcut durumun tehlikeli ve sürdürülemez olduğunu belirtiyor.” ifadelerini kullandı. Pedersen, Suriyelilerin gönüllü dönüşünün de desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Siyasi çözüm için yeni ve kapsamlı bir yaklaşım araştırmaya devam ettiğini aktaran Pedersen, itidal çağrısını yineledi. Ayrıca, Türkiye ve Suriye hükümetlerinden tekrar diplomatik bağlantıların tesisine ilişkin açıklamalar geldiğini hatırlatarak, Suriye’yle bağlantı kuracak tüm taraflara BMGK’nin 2254 sayılı kararının uygulanmasını teşvik edecek şekilde ilişkileri geliştirme çağrısında bulundu.

Ülkenin Geleceğini Temsil Edecek Gençler de Ülkeyi Terk Edecek

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cenevre Temsilcisi ve Koordinasyon Birimi Direktörü Ramesh Rajasingham ise Suriye’ye yönelik insani yardımlarda azalma olduğuna dikkat çekti. Aşırı sıcak hava koşulları ve suya kısıtlı erişim gibi sorunların bulunduğunu belirten Rajasingham, özellikle toplumdaki kırılgan kesimlerin yaşadığı zorlukları aktardı.

Rajasingham, Suriye insani yardım planının sadece yüzde 20’sinin fonlandığını bildirdi ve tüm donörlere fonlarını artırma çağrısında bulundu. “Eğer durumda düzelme olmazsa, ülkenin geleceğini temsil edecek gençler de ülkeyi terk edecek.” uyarısında bulundu.