Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BM’den taraf olmayan ülkelere çağrı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 1951’de imzalanan Mülteci Sözleşmesi’nin 73’üncü yıl dönümünü kutlarken, sözleşmeye imza atmayan 44 Birleşmiş Milletler üyesi ve iki gözlemci ülkeyi sözleşmeye taraf olmaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek
BMMYK Sözcüsü Shabia Mantoo, 28 Temmuz’da kutlanacak yıl dönümünün, savaş, şiddet ve zulümden kaçan milyonlarca insanı koruma altına alan Mülteci Sözleşmesi’nin önemini bir kez daha vurguladığını belirtti. Mantoo, şu anda 149 ülkenin Mülteci Sözleşmesi’ne taraf olduğunu, ancak 46 ülkenin bu sözleşmeye katılmadığını ifade etti.

Mantoo, özellikle Asya, Orta Doğu, Karayipler ve Pasifik bölgelerindeki ülkelerin sözleşmeye daha fazla bağlılık göstermesi gerektiğini belirterek, “Mülteci Sözleşmesi’ne taraf olmak, bir ülkenin uluslararası yasal yükümlülüklere uygun mültecileri koruma iradesini gösterir ve mülteci meselelerinde devletler arasındaki sürtüşmeleri azaltabilir” dedi.

Sözleşmeye taraf olmanın, uluslararası düzeyde öngörülebilirlik ve hesap verilebilirlik sağlayarak devletler arasında işbirliğini teşvik edeceğine dikkat çeken Mantoo, “Sözleşmeye taraf olmak, çok taraflılık ve mülteci koruma konusundaki uluslararası dayanışma prensibine olan desteğin işareti olacaktır,” diye ekledi.

Mantoo, devletleri sığınma taleplerinin korunması ve mülteci haklarının gözetilmesi gibi mülteci hukuku ilkelerini hayata geçirmeye teşvik etti.

1951 Mülteci Sözleşmesi, “1967 Mültecilerin Statüsüne Dair Protokol” ile BMMYK’nın çalışmalarının temelini oluşturan yasal belgeler olarak bilinir. Ancak, Hindistan, Pakistan, Malezya, Endonezya ve Küba gibi ülkeler hâlâ bu sözleşmeye taraf değil.