Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Büyük kayıp: Yüzde 80’i yok oldu

İlam eyaletindeki bal arılarının popülasyonunun yüzde 80’inin toz fırtınaları nedeniyle yok olduğu bildirildi.

İlam eyaletindeki bal arılarının

İran’ın batı ve güneydoğusundaki bazı eyaletlerde etkili olan toz fırtınaları son yıllarda ciddi zararlara yol açıyor.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’in aktardığına göre, Çevre Koruma Teşkilatı Huzistan eyaletinin Genel Müdürü Davud Mirşekar, Huzistan, Kirmanşah, İlam, Hürmüzgan ve Güney Horasan eyaletlerindeki toz fırtınalarının insan ve hayvan ölümlerine yol açtığını belirtti. Mirşekar, yalnızca bu eyaletlerde 2018 yılında yaklaşık 6 trilyon tümenlik (104 milyon dolarlık) maddi hasar oluştuğunu ve bu rakamın şu anda daha da arttığını söyledi.

Toz kirliliğinin insan sağlığı, bitki örtüsü, tarım ve gıda ürünleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurgulayan Mirşekar, özellikle Ilam eyaletindeki bal arılarının yüzde 80’inin kaybolduğunu belirtti. Bu durumun, bölgedeki insanlar için sosyal ve ekonomik açıdan büyük bir kayıp olduğunu dile getirdi.

İranlı yetkili, toz zerreciklerinin azaltılması ve engellenmesi için acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, yeşil alanların artırılmasının önemli bir çözüm yolu olduğunu ifade etti.

İran genelinde birçok şehrin, özellikle batıdan gelen güçlü rüzgarlarla taşınan toz katmanları nedeniyle zaman zaman ciddi hava kirliliği sorunu yaşadığı biliniyor.