Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CrowdStrike’da teknik sorun: Dünya genelinde hayatı durdurdu

Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’ın sistemlerindeki teknik sorun, dünya genelinde çeşitli sektörlerde geniş çaplı aksamalara yol açarak hayatı olumsuz etkiledi. Sabahın erken saatlerinde Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen iletişim kesintisi haberlerinin ardından ABD ve Avrupa’daki birçok ülkede havacılık, bankacılık, medya ve diğer birçok sektördeki bilgisayar sistemlerinde kesintiler yaşandı.

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı

Avustralya

CrowdStrike şirketinin sistemlerindeki sorundan en çok etkilenen ülkelerden biri olan Avustralya’da, birçok eyaletteki marketler ve benzin istasyonları kapanırken, havacılık, bankacılık ve medya sektörlerindeki aksaklıklar devam ediyor. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, sistemlerde yaşanan sorunun kritik altyapı sistemlerinin işletimini etkilemediğini belirterek çözüm için siber güvenlik şirketiyle ortak çalıştıklarını açıkladı. Ülke çapındaki birçok havalimanında elektronik ekranlarda uçuş bilgisi bulunmaması nedeniyle yoğunluk yaşandı ve uçuşlarda uzun gecikmeler meydana geldi.

ABD

ABD merkezli birçok hava yolu şirketi kesintiden etkilenirken, yolcular haritaları kontrol etmek, rezervasyon yapmak ve araç çağırmak için uygulamalara erişim sağlayamadı. AT&T, T-Mobile ve Verizon gibi uygulamaları kullananlar sıkıntılarla karşılaştı. Alaska eyaletinde ise 911 acil yardım hattında iletişim kesintisi yaşandı.

Yeni Zelanda

Bankacılık sisteminin en çok etkilendiği ülkeler arasında olan Yeni Zelanda’da süpermarketlerde ve bankalarda teknik sorunlar yaşandı. Marketlerin ödeme noktalarında sorunlar görülürken, bankaların çevrim içi bankacılık hizmetlerine ve uygulamalarına erişimde aksaklık yaşandı.

Hindistan

Hindistan’da birçok uçuşta gecikmelere yol açan kesinti, bankalar, telekom şirketleri ve medya kuruluşları gibi birçok sektörü etkiledi. IndiGo, Akasa Airlines ve SpiceJet gibi hava yolları rezervasyon ve check-in işlemlerini manuel olarak gerçekleştirmek zorunda kaldı.

Pakistan

Dawn gazetesinin haberine göre, Pakistan’da Microsoft Azure bulut sisteminde yaklaşık 25 farklı kesinti rapor edildi. Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimde 13 ayrı kesinti veya aksaklık görüldü.

Tayland

Tayland basınına göre, Bangkok’taki havalimanında yaşanan kesintiler kaosa yol açtı. Hava yolu şirketlerinin yolcu işlemlerini manuel olarak yapmaya çalışması uçuşlarda büyük çaplı aksaklıklar meydana getirdi.

Singapur

Singapur’da posta hizmeti sağlayan SingPost da küresel kesintiden etkilendiğini açıklayarak müşterilerinin gönderilerini takip edemediğini belirtti. SingPost, yaşanan rahatsızlık için özür diledi.

Malezya

Malezya’daki demir yolu operatörü KTMB, biletleme sistemi ve müşteri hizmetlerinde teknik aksaklıklar yaşandığını duyurdu.

Polonya

Polonya’nın en büyük konteyner terminali olan Gdansk’taki Baltık Hub Konteyner Terminali de sorundan etkilenen altyapılar arasında yer aldı. Terminal, şirketlerden konteyner göndermemelerini istedi.

Microsoft Hizmetlerine Erişimde Aksaklık

Microsoft, iletişim sorununun ardından yaptığı açıklamada, Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimde aksaklık yaşandığını ancak sorunu hafifletici önlemler alınmaya devam edilirken hizmetlere erişimde iyileşme görüldüğünü bildirdi. Microsoft 365’in internet sitesindeki açıklamada, etki azaltma çalışmalarına devam edildiği belirtildi. Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki yapılandırma değişikliğinden kaynaklanan depolama ve bilgi işlem kaynakları arasındaki kesinti gösterildi.

Microsoft’a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike’tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisi, dünya çapında havalimanları dahil birçok işletmeyi etkileyerek geniş çaplı aksaklıklara yol açtı.