Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DEAŞ Katliam Kuyusunda Türkmenlerin Acı Bekleyişi

Irak’ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesi yakınlarında bulunan, terör örgütü DEAŞ’ın bölgede kontrolü elinde bulundurduğu 2014-2017 yılları arasında öldürülen ve tamamının Telaferli Türkmenlerden olduğu tahmin edilen toplu mezardan ceset kalıntılarını çıkarma çalışmaları başlatıldı.

Irak'ın Musul kentine bağlı

Telafer ilçesinin yaklaşık 10 kilometre güneyinde bulunan ve yöre halkı tarafından “Allav Anter” kuyusu olarak bilinen 100 metreden daha derin olan kuyuya terör örgütü DEAŞ “Cehennem Kuyusu” adını vermişti. Iraklı Türkmenler, yıllardır kayıp yakınlarından haber alamamanın acısını yaşarken, bu kuyudan çıkarılacak cesetlerle ilgili umutlu bekleyişlerini sürdürüyor.

Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Turhan Ketene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuyuda binlerce Telaferli Türkmen’in cesedinin bulunduğunu belirterek, DEAŞ’ın bölgeyi kontrolü altına aldığı dönemde kaçırılan ve akıbetleri hakkında bilgi sahibi olamadıkları binlerce kişinin bu kuyuya atıldığını ifade etti.

Telafer Kaymakamı Halil Muhsin ise kuyudan çıkarılan cesetler arasında çok sayıda çocuk ve kadına ait kalıntıların bulunduğunu dile getirdi. Muhsin, sivil toplum örgütlerinin verdiği bilgilere göre kuyuda bin 500’den fazla cesedin olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı’na bağlı Türkmeneli İnsan Hakları Merkezi Telafer Koordinatörü Ali Habib ise bölgedeki çalışmaların yaklaşık bir buçuk aydır devam ettiğini ve kuyudan 200’ün üzerinde ceset kalıntısının çıkarıldığını aktardı. Habib, cesetlerin DNA testi için Irak Sağlık Bakanlığı’na gönderildiğini belirtirken, kuyunun DEAŞ’ın bölgeden temizlenmesinden sonra keşfedilen en büyük toplu mezar olduğunu vurguladı.

Iraklı Türkmenler, bu acı dolu sürecin sonunda kayıp yakınlarına kavuşmayı umut ediyor.