Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emeklilik yaşı düzenlemesi: Kademeli artış geliyor

Çin Komünist Partisi (ÇKP), emeklilik yaşını kademeli olarak artırmayı hedeflediğini duyurdu.

Çin Komünist Partisi (ÇKP),

Xinhua’nın haberine göre, Çin’i yöneten ÇKP, ülkenin önümüzdeki 10 yıl için ekonomik hedeflerini belirleyecek reform konulu 3. Genel Oturumunda emeklilik yaşı konusunu da ele aldı. Oturumun sonuç bildirisinde, “uygun esneklikle ve gönüllülük esasına dayalı olarak emeklilik yaşının kademeli ve düzenli şekilde artırılmasının hedeflendiği” belirtildi. Ancak bildiride, emeklilik yaşının kaç yıl içinde ne kadar artırılacağına dair ayrıntı verilmedi.

Çin’in resmi yayın organlarından Global Times’ın haberine göre, diğer ülkelere kıyasla daha erken emeklilik yaşına sahip olan Çin’de, erkekler 60, kadınlar ise 50 veya 55 yaşlarında emekli olmak zorunda. ÇKP’nin Ekim 2022’de düzenlediği 20. Ulusal Kongresi’nde 5 yıllığına seçilen Merkez Komite’nin 15 Temmuz 2024’te başlayan 3. Genel Oturumu, 18 Temmuz’da tamamlandı. Oturumun ardından yayımlanan bildiride, ekonomik reformların yanı sıra demografik değişimlere uyum sağlamak amacıyla emeklilik yaşının artırılması kararı alındı.

Çin’in bu adımı, nüfusun yaşlanması ve çalışma çağındaki nüfusun azalmasıyla ilgili endişelerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Çin, nüfus yapısını sürdürülebilir kılmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek için bu tür önlemler almaya hazırlanıyor.

Bu yeni düzenlemenin, Çin’deki emeklilik sistemine esneklik kazandıracağı ve iş gücü piyasasında daha fazla deneyimli çalışanın kalmasını sağlayacağı öngörülüyor. Çin hükümetinin, bu reformla birlikte iş gücü arzını artırmayı ve ekonominin sürdürülebilir büyümesini desteklemeyi amaçladığı ifade ediliyor.