Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Filistinli Yetkili: Pekin Anlaşması Hızla Uygulanacak

Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi, Filistinli grupların Pekin’de varılan uzlaşı anlaşmasını bir an önce uygulamaya başlayacağını belirtti.

Filistin Ulusal Girişim Hareketi

Bergusi yaptığı açıklamada, Filistinli grupların 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde Çin’in başkenti Pekin’de düzenlediği toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pekin Anlaşması’nın sonuçlarına ilişkin iyimserliğini dile getiren Bergusi, “Filistinli gruplar uzlaşı anlaşmasını pratik adımlarla ivedilikle uygulamaya başlayacak” dedi.

Bergusi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın geçici bir ulusal birlik hükümeti kurmak için acilen tüm gruplarla istişare görüşmelerine başlayacağını; bölünmenin etkilerinin yanı sıra İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarının ele alınacağını aktardı. Bergusi, “Zaman daralıyor. İsrail, Filistin meselesini tasfiye etmek için çalışıyor ve Filistinliler arasındaki bölünmeye son vermekten başka seçenek yok” şeklinde konuştu.

Hamas’tan Ortak Duruş

Hamas Hareketi yöneticilerinden Musa Ebu Merzuk, Çin’deki görüşmelerde olumlu bir hava hakim olduğunu ve tüm Filistinli grupların Gazze Şeridi’ne yönelik “katliam savaşına” karşı ortak duruş sergilediklerini söyledi. Ebu Merzuk, Pekin bildirgesinin girişinde tüm Filistinli grupların, soykırım savaşına ve Siyonist saldırganlığa karşı tek vücut halinde olduğunu vurguladığını belirtti.

Bildirgede, Siyonist saldırganlığa karşı koymak ve işgalci devletin Gazze Şeridi’ndeki soykırım savaşını durdurmak için tüm çabaların birleştirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail işgal ve yerleşimlerinin yasal olmadığı yönündeki kararından memnuniyet duyulduğu belirtiliyor. Ebu Merzuk, bildirinin, geçmiş anlaşmaların uygulanmasını ve bağımsız Filistin devletinin kuruluşu için çaba sarf edilmesini vurguladığını sözlerine ekledi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti

Pekin’deki toplantıda, Gazze ve Batı Şeria’da Filistin halkını yönetecek, yeniden inşa faaliyetlerini denetleyecek ve seçim koşullarını hazırlayacak bir Filistin ulusal mutabakat hükümetinin kurulması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Ebu Merzuk, bu çerçevede tüm Filistin topraklarındaki kurumların birleştirilmesi, Gazze’nin yeniden imarı ve genel seçimlerin icrasına hazırlık yapılması gerektiğini belirtti.

Filistinli grupların üzerinde anlaşmaya vardığı noktaların uygulanması için vakte ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ebu Merzuk, bu süreçte Filistin Ulusal Meclisi’nin yeniden oluşturulmasının zorunluluğunu da ifade etti.

Pekin’deki görüşmelere katılan grupların, işgale karşı direnişin Filistin halkının hakkı olduğu konusunda hem fikir olduğunu ve siyasi ortaklığı derinleştirmek amacıyla 2011’de imzalanan Ulusal Mutabakat Belgesi’nin etkinleştirilmesini vurguladıklarını belirtti.