Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fransa Erken Genel Seçimlerinde İkinci Tur

Fransa’da, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin ilk turda önde götürdüğü erken genel seçimlerin ikinci tur oy verme işlemi başladı.

 Fransa'da, aşırı sağcı

Ülkenin ana karasında sabah saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi, akşam saat 18.00’e kadar devam edecek. Paris, Marsilya gibi büyük şehirlerde ise oy kullanma süresi saat 20.00’ye kadar uzatılacak. Yaklaşık 68 milyon 400 bin nüfusa sahip Fransa’da 49,5 milyon seçmen, ikinci turda 5 yıl boyunca Ulusal Meclis’te temsil edecek 501 milletvekilini belirlemek için sandık başına gidiyor. Meclis’e girecek diğer 76 milletvekili ise ilk turda seçilmişti.

Seçimin ikinci turunda 1094 aday yarışıyor ve en fazla oy alan adaylar milletvekili olarak seçilecek. Fransa’da siyasi partiler veya ittifaklar, 577 sandalyeli Meclis’te salt çoğunluğu sağlamak için 289 milletvekili kazanması gerekiyor.

Fransa'da ilk tur seçim sonuçları ne anlatıyor? - Son Dakika Haberleri

İttifaklar Öne Çıkıyor

Seçim yarışında öne çıkan üç büyük ittifak bulunuyor: Merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) Partisi lideri Eric Ciotti ve bazı LR adaylarıyla birlikte aşırı sağcı Jordan Bardella’nın Ulusal Birlik (RN) partisi; sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Halk Cephesi İttifakı; Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans’ın MoDem ve Horizons ile kurduğu “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” İttifakı.

Seçim sonuçlarının ardından resmi verilerin İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanması bekleniyor. Yurt dışında yaşayan Fransız seçmenlerin internet üzerinden oy kullanma işlemleriyle birlikte toplamda 460 bin oy kullanıldı.

Seçim sonuçlarına göre, yeni milletvekilleri yarın Meclis’te göreve başlayacak ve ilk Genel Kurul oturumu 18 Temmuz’da gerçekleştirilecek.