Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Geleneksel köprü atlayışları coşkuyla gerçekleşti

Bosna Hersek’in güneyindeki Mostar kentinde bu yıl düzenlenen Geleneksel Mostar Köprüsü Atlayışları’nın 458’incisi büyük bir coşku içinde gerçekleştirildi. Osmanlı dönemine ait tarihi Mostar Köprüsü’ndeki atlama yarışlarına Batı Balkan ülkelerinden 38 sporcu katıldı ve kendilerini Neretva Nehri’nin serin sularına bıraktı.

Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar

Bu yılki yarışmaların “baş üstü” kategorisinde Vedad Dedic birinci oldu. Evald Krnic ikinci, Dino Bajric ise üçüncülüğü elde etti. “Dik atlayış” kategorisinde ise Emel Tiro birinci, Igor Kazic ikinci ve Jasmis Kreso üçüncü oldu.

Mostar Köprüsü’ndeki geleneksel atlama yarışmaları, bu yıl da büyük bir ilgiyle izlendi. Binlerce kişi, köprü üzerindeki bu köklü geleneği izlemek için toplandı.

Mostar Köprüsü’nün inşa edilmesinden bu yana 458 yıldır süren bu geleneksel etkinlik, köprü 1566 yılında Mimar Hayrettin tarafından inşa edildiğinden beri devam ediyor. Bosna Hersek, Slovenya, Sırbistan, Hırvatistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ ve diğer ülkelerden sporcular bu tarihi etkinliğe katıldı.

Mostar Köprüsü, 9 Mayıs 1993’te Bosna Hersek’teki savaşın en acımasız saldırılarından birine maruz kaldı ve Hırvat birliklerinin tank atışlarına dayanamayarak 9 Kasım’da yıkıldı. Ancak Mostarlılar, köprünün kalıntılarından geleneksel atlama şölenini sürdürdü. Türkiye’nin desteğiyle 2004 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edilen köprü, hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olarak varlığını sürdürüyor. Mostar Köprüsü’ndeki atlama yarışmaları, Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de yer bulmuş bir gelenektir.