Jaishankar, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen “Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24. Devlet Başkanları Zirvesi” kapsamında bir araya geldi.
Basına yaptığı açıklamada, sınır bölgelerindeki sorunların bir an önce çözülmesini beklediklerini vurgulayan Jaishankar, Wang Yi ile sınır sorunlarını diplomatik ve askeri kanallar aracılığıyla çözmek için çabaları iki katına çıkarma konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.
Jaishankar, Ladakh bölgesindeki “Fiili Kontrol Hattı’na (LAC)” saygı gösterilmesi gerektiğini ve sınır bölgelerinde barışın ve huzurun sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, ikili ilişkilerde karşılıklı saygı, hassasiyet ve menfaat gibi üç unsurun rehberlik edeceğini ifade etti.
Çin-Hindistan Sınır Anlaşmazlığı
Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları’nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.
Pekin, “Güney Tibet” olarak adlandırdığı Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken Yeni Delhi, Aksay-Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.
Taraflar, 1962 yılında iki ülke arasında savaşa sebep olan sınır ihtilafını uzun yıllardır çözemezken, sınırda zaman zaman gerginlik tırmanıyor.
Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi’nde 15 Haziran 2020’de Hint ile Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Çin de söz konusu çatışmada 4 askerinin öldüğünü açıklamıştı.
Dünyanın en büyük ordularına sahip bu ülkeler arasındaki sınır hattındaki gerginlikler, kamuoylarında “savaş” söylemleriyle daha da artmış durumda.