Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İnsani Yardım Planı Fiyaskoyla Sonuçlandı!

ABD Başkanı Joe Biden’ın 7 Mart’ta duyurduğu Gazze’ye yüzer iskeleyle insani yardım ulaştırma planı, teknik ve hava koşulları nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı. İsrail’in Gazze’ye kara sınırından insani yardımları engellemesine zemin hazırlayan bu plan, büyük bir skandal olarak kayıtlara geçti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın

Planın Başlangıcı ve Amacı

Başkan Biden, 7 Mart’ta yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden Gazze’ye insani yardım taşımak amacıyla bir yüzer iskele kurulacağını duyurmuştu. Biden, bu iskele aracılığıyla Gazze’ye her gün büyük miktarda insani yardım ulaştırılacağını vadetmişti. Pentagon’un ilk tahminlerine göre, yüzer iskele tam kapasitede çalıştığında günde 150 tır yardım ulaştırabilecekti.

İlk Faaliyet ve Hasar

Gazze’de halk, İsrail saldırıları altında insani yardıma erişim sıkıntısı çekerken, ABD’nin inşa ettiği yüzer iskele ilk kez 17 Mayıs’ta faaliyete geçti. Ancak, faaliyetinin üzerinden sadece bir hafta geçtikten sonra, 25 Mayıs’ta çıkan bir fırtına sonucu 370 metre uzunluğundaki yüzer iskele hasar gördü ve İsrail’in Aşdod Limanı’na götürülerek onarıldı.

Uluslararası Eleştiriler ve Sonuç

Uluslararası kamuoyundan ABD’nin yüzer iskele planına eleştiriler gelirken, bu planın İsrail’in karadan yapılan insani yardımları engellemesine zemin hazırladığı savunuldu. Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin üst düzey yetkilisi Bob Kitchen, bu planı, İsrail’in sınır kapılarını insani yardımlara açması yönündeki baskıyı azaltan “gündem değiştirme” çabası olarak niteledi.

ABD ordusu ve yönetimi ise yüzer iskele üzerinden insani yardım planına inancını vurgulamaya devam etti. Ancak yüzer iskele, Haziran ortasında hava koşulları nedeniyle tekrar zarar gördü ve tekrar Aşdod Limanı’na onarıma gönderildi.

Planın Sonlandırılması

ABD yönetiminin 230 milyon dolar harcayarak kurduğu yüzer iskele üzerinden ulaştırılan insani yardımların miktarı, CENTCOM’un 28 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, yalnızca 8 bin 831 tonda kaldı. The New York Times, bu operasyonun başarısız olduğunu ve planın bitirilebileceğini öngörmüştü.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yüzer iskele planının sona erdirileceğini duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden ise NATO Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, bu projenin başarısız olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.

Gazze’deki Durum

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 38 bin 345 Filistinli hayatını kaybetti, 88 bin 295 kişi yaralandı. İsrail ordusunun bombaladığı Gazze Şeridi’nde yaşayan 2,3 milyon Filistinlinin yaklaşık 2 milyonu yerinden edildi. Sivil altyapı, hastane ve eğitim kurumları da hedef alınarak büyük ölçüde tahrip edildi.