Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İran’da Cumhurbaşkanı Seçiminin İkinci Turu Yarın Gerçekleştirilecek

İran’da 14’üncü dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ikinci turu, yarın yapılacak.

İran'da 14'üncü dönem Cumhurbaşkanlığı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 19 Mayıs’taki helikopter kazasının ardından bir yıl öne alınan seçimlerde, reformist aday Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili yarışacaklar.

İlk turda Tahran eyaletindeki katılım oranı önceki seçime göre artmasına rağmen, ülke genelinde katılım oranı yüzde 40’ta kalmıştı. Bu, ülke tarihindeki en düşük katılımlı birinci tur olarak kayda geçti. Pezeşkiyan ilk turda yüzde 42,5 oy alırken, Celili’nin oy oranı yüzde 38,6 oldu.

Yaklaşık 88 milyon nüfusa sahip İran’da yaklaşık 62 milyon seçmen bulunuyor. Seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saatle 08.00’de başlayacak ve 18.00’de sona erecek. İhtiyaç halinde bu süre, İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla 24.00’a kadar uzatılabilecek.

Adaylar arasında ekonomi öncelikli konu olarak öne çıkarken, Pezeşkiyan yaptırımların ekonomik etkilerini azaltmayı vaat ederken, Celili ise “direniş ekonomisi” modelini savunuyor ve yaptırımlara karşı direncin artırılmasını hedefliyor.

Anketlerde reformist aday Pezeşkiyan’ın önde olduğu belirtiliyor. İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından yapılan son ankette katılımcıların yüzde 49,5’i Pezeşkiyan’a oy vereceğini ifade etmişken, Celili’nin oy oranı yüzde 43,9 olarak ölçüldü.

Seçim sonuçları, İran’ın siyasi ve ekonomik geleceği üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak.