Kaynaklardan alınan bilgilere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin uzun süredir hedefinde olan UNRWA’ya yönelik bu adımlar, özellikle 7 Ekim’den bu yana artan gerilimlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. İsrail hükümeti, Gazze’deki operasyonlarında BM ile koordineli çalışan insani yardım kuruluşlarına yönelik saldırılarını sürdürürken, UNRWA’nın faaliyetlerini kısıtlamayı hedefliyor.
UNRWA, 1950 yılından bu yana BM üyesi devletlerin gönüllü katkılarıyla finanse edilerek, Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim ve barınma gibi temel insani yardımları sağlamakta. Ajans, bugün itibarıyla 5,9 milyon Filistinli mülteciye destek veriyor.
İsrail’in UNRWA’ya yönelik eleştirileri, ajansın tarafsızlığını sorgulayan iddialarla beraber geliyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin iddialarının derhal soruşturulması çağrısında bulunmuş, UNRWA ise İsrail’in bu iddialarına karşı bağımsız incelemeler başlatmıştı.
İsrail Meclisi’nde onaylanan yasa tasarıları, Meclis Genel Kurulu’nda ilk okumaya sunulacak ve bu süreçte tartışmaların yoğunlaşması bekleniyor.