Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kamu kontenjanı protestoları: Ölü sayısı yükseliyor!

Bangladeş’te, 1971 Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına karşı düzenlenen protestolarda ölü sayısı 39’a yükseldi.

Bangladeş'te, 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda
Polis yetkilileri, protestoların çoğunlukla başkent Dakka’da gerçekleştiğini ve bu olaylarda 39 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin ise yaralandığını bildirdi. Ülkede mobil internet bağlantısının kesildiği ve sosyal medyaya erişimin kısıtlandığı belirtiliyor.

Protestocular, ülke genelinde “hayatı durdurma eylemi” başlatarak hastaneler ve acil servisler dışında tüm kurum ve kuruluşların faaliyet göstermesine izin verilmemesini talep ediyor. Protestoların başkoordinatörlerinden Asif Mahmud, bu eylemlerle devletin kontenjan uygulamasının kaldırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Bangladeş'te "kamuda kontenjan" protestoları: Ölü sayısı 25'e yükseldi | Dış Haberler

Bangladeş’te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56’sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken, bunun yüzde 30’u, 1971 Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine ayrılmıştı. Bu kontenjanlar 2018’de kaldırılmıştı. Ancak Yüksek Mahkemenin geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanmasına karar vermesiyle protestolar yeniden başladı.

Protestocular, kontenjan sistemini ayrımcılıkla suçluyor ve bu sistemin Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in liderliğindeki Avami Birliği Partisinin destekçilerine fayda sağladığını savunuyor. Liyakate dayalı bir sistemin getirilmesini talep eden göstericiler, Dhaka, Chattogram ve Rangpur kentlerinde süren protestolarda arbede ve polis müdahalesi sonucu 16 Temmuz’da 6 kişinin öldüğünü, yaklaşık 250 öğrencinin yaralandığını aktardı.

Bangladeş'te "kamuda kontenjan" kararı protestolarında devlet televizyon binası ateşe verildi - Son Dakika Haberleri

Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, protestoların ardından tüm devlet ve özel üniversitelerin bir sonraki duyuruya kadar kapatılmasını istemişti. Üniversiteler, kapatılma kararına rağmen öğrenciler tarafından terk edilmemişti. Başbakan Şeyh Hasina Vecid, ölen öğrencilerin ölümünü araştırmak üzere bir komite kurulmasını emretti.