Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pezeşkiyan Resmen Görevde

İran’da 5 Temmuz’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Mesud Pezeşkiyan, mazbatasını ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney’den alarak resmen göreve başladı.

İran'da 5 Temmuz'da yapılan

Başkent Tahran’daki İmam Humeyni Hüseyniyesi’nde düzenlenen mazbata törenine, İran lideri Hamaney ve yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın yanı sıra geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsini Ejei ve diğer üst düzey yetkililer katıldı. İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, 14’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin raporunu sunduktan sonra Hamaney, Pezeşkiyan’ın cumhurbaşkanlığını onaylayarak mazbatasını teslim etti.

Hamaney’in Açıklamaları

Törende konuşan Ayetullah Ali Hamaney, seçim sürecindeki tartışmaların sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, “Seçimde kaybedenimiz yoktur. Millet galip geldi. Halk, değerli bir cumhurbaşkanı seçti. Hepimiz büyük işler başarması için ona ve hükümetine yardım etmeliyiz.” dedi. Hamaney, dış politika alanındaki önceliklerinin komşular, Asya ve Afrika gibi diplomasiyi genişleten ülkeler olduğunu belirtti. Avrupa ülkelerine düşmanlık beslemediklerini ancak onların son yıllarda kötü tutum sergilediklerini söyledi.

Netanyahu Eleştirisi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde alkışlarla karşılanmasına da değinen Hamaney, “Siyonist rejim bir devlet değil, bir suç çetesi, bir katil terör çetesidir. Savaş suçlusunun Amerikan Kongresi’nde dinlenmesi büyük rezaletti.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın Taahhütleri

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise tüm kalbiyle halka hizmet edeceğine ve şehitlerin yolunu takip edeceğine söz verdi. Hamaney’in vizyonunu benimseyerek, liderin genel politikalarının çerçevelerini işler hale getirmeleri gerektiğini, birlik içinde bu politikaları uygularlarsa ülkenin en iyi noktaya ulaşacağını belirtti.

Pezeşkiyan’ın Zaferi ve Yemin Töreni

5 Temmuz’da yapılan seçimlerde oyların yüzde 53,7’sini alarak İran’ın 9’uncu Cumhurbaşkanı olan Pezeşkiyan, 30 Temmuz’da Meclis’te düzenlenecek yemin töreniyle göreve başlayacak. Ardından kabinesini güven oyu için Meclis’e sunacak.