Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sırbistan’da lityum projesine karşı gösteriler, hapis cezası alan eylemciler için devam etti

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da toplanan yüzlerce gösterici, lityum madeni çıkarma projesini protesto ederken gözaltına alınan ve hapis cezasına çarptırılan 3 kişi için eylem yaptı.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da toplanan

Göstericiler, İngiltere-Avustralya merkezli metal ve madencilik şirketi Rio Tinto’nun Loznica’da yürüttüğü lityum çıkarma projesine karşı 10 Ağustos’ta düzenlenen protestolarda gözaltına alınan ve hapis cezasına çarptırılan Ivan Bjelic, Nikola Ristic ve Jevdenlike Julian Dimitrijevic için başkentteki hükümet binası önünde bir araya geldi.

Nemanjina Caddesi ve Kneza Milos Caddesi’nin kesiştiği kavşağı kapatan göstericiler, “gözaltındakileri bırakın” ve “kazamayacaksınız” şeklinde sloganlar attı.

Gözaltına alınan 3 kişinin avukatı Aleksandar Petrovic, yaptığı açıklamada Ivan Bjelic’in 40 gün, Nikola Ristic ve Jevdenije Julijan Dimitrijevic’in ise 30’ar gün hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Petrovic, gözaltındaki 3 kişinin cezaevine nakledileceğini ancak karara itiraz edeceklerini belirtti.

Loznica’da yürütülen lityum çıkarma projesine karşı Sırbistan Çevre Örgütleri İttifakı’nın (SEOS) düzenlediği gösteriler kapsamında 10 Ağustos’ta tren istasyonlarına girilmiş, şehirdeki bazı yollar kapatılarak trafik akışı engellenmişti.

Sırbistan İçişleri Bakanlığı, gösterilere 20 binden fazla kişinin katıldığını açıklamış ve tren istasyonlarına giren göstericiler hakkında, “kamu düzeni ve huzurunu ihlal ettikleri” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacağını bildirmişti. Açıklamada ayrıca “Göstericiler, kamu düzenini bozarak uluslararası trafiği bloke etti ve vatandaşların güvenliğini tehlikeye attı.” ifadelerine de yer verilmişti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, lityum çıkarma projesinde ısrarcı olacağı mesajını vermişti

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic Dacic, ülkede lityum çıkarma projesine karşı düzenlenen gösterileri organize edenlerin ve muhaliflerin kendisinin görüşme çağrılarını reddettiğini ancak çözümün diyalogla sağlanabileceğini belirtmişti.

Lityum rezervlerine dair “iki yıl boyunca hiçbir kazı işlemi yapılmayacağını” vurgulayan Vucic, lityum çıkarma projesi karşıtı gösterilerin ardından halkla görüşeceğini ve referanduma gidilmesini tartışmaya hazır olduklarını da ifade etmişti.

Vucic, “Biz, halkla konuşacağız. Loznica’ya, Krupanj’a gideceğim, her yere gideceğim. Size kaç kişiyi toplayabildiğimi göstermek için büyük mitingler düzenlemeyeceğim. Gidip farklı düşünenlerle, sıradan insanlarla konuşacağım.” ifadelerini kullanmıştı.