Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yanardağ’da Volkanik Hareketlilik Sürüyor

İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki Etna Yanardağı, son haftalarda yeniden volkanik aktivite göstermeye başladı. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) tarafından yapılan açıklamaya göre, Etna’nın aktif kraterlerinden biri olan “Voragine”, dün akşamdan itibaren kül ve lav püskürtmeye başladı.

İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Etna
INGV’nin verilerine göre, Voragine kraterinden çıkan lavlar yanardağın eteklerinde lav akışlarına sebep olurken, püsküren kül bulutlarının yüksekliği yaklaşık 6 kilometreye ulaştı. Basında çıkan haberlere göre, yanardağın çevresindeki Viagrande ve Acicastello gibi yerleşim yerlerine kül yağışı gerçekleştiği belirtildi.

Yanardağdaki bu volkanik aktivite nedeniyle Etna’nın 2500 metre ve üzerindeki noktalarına yapılan gezi faaliyetleri geçici olarak durduruldu. INGV, Temmuz ayı başından beri Etna’da sık aralıklarla volkanik faaliyetlerin gözlendiğini ve Voragine kraterinin yüksekliğinin lav birikintileriyle birlikte 3 bin 369 metreye ulaştığını duyurmuştu.

Avrupa’nın en yüksek aktif yanardağı olan Etna, Aralık 2023’te güçlü bir patlama yaşadıktan sonra bu yıl içinde tekrar volkanik aktivite göstermeye başladı.