Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni Zelanda’da Okyanus ve Kıyı Suları Sıcaklığı Rekor Seviyede

Yeni Zelanda’da okyanus ve kıyı suyu sıcaklıkları, kaydedilmeye başlandığı 1982’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Stats NZ ve Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü (NIWA) verilerine göre, 2022-2023 döneminde sıcaklıklar rekor seviyeye çıktı.

 Yeni Zelanda'da okyanus

Tarihsel Veriler ve Artış Oranları

1982’den bu yana kaydedilen veriler, okyanus yüzeyi sıcaklıklarının her 10 yılda 0,16 ila 0,26 derece, kıyı sularının ise 0,19 ila 0,34 derece arttığını gösteriyor. Bu veriler, okyanus ve kıyı sularının sürekli ısındığını ve son iki yılda en yüksek seviyelere ulaştığını ortaya koyuyor.

Deniz Isı Dalgaları

NIWA verilerine göre, deniz suyu sıcaklıklarının uzun süreler olağan dışı ısındığı dönemler olan “deniz ısı dalgaları” da yeni seviyelere ulaştı. Avustralya ile Yeni Zelanda arasındaki Tasman Denizi, 2022 yılında yılın yaklaşık %60’ında ısı dalgasına maruz kalırken, kuzeybatı adaları yılın yaklaşık %89’unda bu durumu yaşadı.

Ekosistem Üzerindeki Etkiler

Çevre ve Tarım İstatistikleri yetkilisi Stuart Jones, sıcaklıktaki küçük artışların bile deniz ekosistemlerini bozabileceğini ve hastalık risklerini artırabileceğini belirtti. Ayrıca, sıcaklık artışlarının deniz seviyesinin yükselmesine de katkıda bulunduğunu kaydetti.