Ortaokul 8. sınıfta eğitim gören 1 milyon 38 bin 192 öğrenci için 2 Haziran’da düzenlenen LGS sınav sonuçları yarın açıklanacak. Bu sonuçlarla birlikte tercih süreci başlayacak ve MEB, öğrencilere ve ailelerine destek olmak amacıyla rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla “tercih danışmanlığı” hizmeti sunacak.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu”, Bakanlığın internet sitesinde yayımlandı. Kılavuzda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirmeler hakkında bilgiler, sıkça sorulan sorular ve öneriler gibi detaylı konu başlıkları yer alıyor. Ayrıca tercih kontrol listesi ve okul türleri hakkında da bilgi veriliyor.
Yerleştirmeler, yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere üç şekilde yapılacak. Yerel yerleştirmede, öğrenciler ikamet adreslerine göre tercih yapacak ve en fazla 5 okul seçebilecek. Merkezi yerleştirmede ise merkezi sınavla öğrenci alan okullar tercih edilebilecek.
Kılavuzda, ebeveynlere yönelik çeşitli öneriler de yer alıyor. Velilere, çocuklarının ilgi alanlarını ve yeteneklerini desteklemeleri, çocuklarını başkalarıyla kıyaslamamaları ve bilgilendirici bir tutum sergilemeleri tavsiye ediliyor.
MEB, LGS tercih sürecinde öğrencilerin ve velilerin yararlanabileceği yaklaşık 19 bin tercih danışmanlığı birimi kurdu. Bu birimler, öğrencilerin bir üst eğitim programına yerleşmeleri amacıyla rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunacak.
Tercih danışmanlığı hizmeti, öğrencilerin kendini tanıması, fırsatları değerlendirmesi, sorumluluk alarak karar vermesi, çok yönlü gelişiminin desteklenmesi ve toplum için sağlıklı bir birey olarak yaşamını sürdürmesi konularında öğrencilere ve ebeveynlere yardımcı olacak.