Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Abdülhamid Han sondaj gemisi yeni görevi için Kardeniz’de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin denizlerdeki enerji arama faaliyetlerinin bir parçası olarak Abdülhamid Han sondaj gemisinin Karadeniz’e uğurlandığını duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar

 Geminin İstanbul Boğazı’ndan hareket ederek Karadeniz’deki yeni görevine başladığını belirten Bayraktar, geminin hem petrol hem de doğalgaz arayacağını ve ilk olarak petrol emarelerinin olabileceği bölgelerde çalışmalara başlayacağını ifade etti.

Bakan Bayraktar, Abdülhamid Han sondaj gemisinin, filodaki dördüncü ve yedinci nesil teknolojiye sahip bir gemi olduğunu ve daha önce Akdeniz’de üç derin deniz sondajı gerçekleştirdiğini belirtti. Karadeniz’de yapacağı yeni görevlerle ilgili olarak, Sakarya Gaz Sahası’nda Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdiklerini ve bu sahadan günlük 5,5 milyon metreküp doğalgaz üretimi sağladıklarını açıkladı.

Abdülhamid Han sondaj gemisi yeni seferine çıktı; görev yeri Karadeniz’e uğurlandı

Bayraktar, 2025 yılının ilk çeyreğinde günlük doğalgaz üretim miktarını 10 milyon metreküpe çıkarmayı hedeflediklerini, bu artışın 15 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceğini belirtti. Ayrıca, Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimin artırılması gerektiğine vurgu yaptı ve Abdülhamid Han gemisinin bu hedef doğrultusunda önemli bir rol üstleneceğini ifade etti.

Karadeniz’de hali hazırda Fatih, Yavuz ve Kanuni gemilerinin görevde olduğunu ve Abdülhamid Han gemisinin bu üretim odaklı görevlerle bu filoya katıldığını aktaran Bayraktar, Akdeniz’de de aktif olmaya devam edeceklerini belirtti. Akdeniz’deki faaliyetlerin son bulmayacağını ve bölgedeki keşif çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı. Ayrıca, Libya ve Somali ile yapılan deniz yetki alanları anlaşmaları çerçevesinde yeni sismik çalışmalar ve sondaj faaliyetlerinin planlandığını açıkladı.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine kararlılıkla devam edeceğini ve Mavi Vatan stratejisi doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceğini sözlerine ekledi.