Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ayten Abla Buğdayı İlk Hasadında

Bolu’nun Yeniçağa ilçesinde, dönümünden 600 kilogram verim alınması beklenen “Ayten Abla” isimli buğday çeşidinin ilk hasadı gerçekleştirildi. Buğdayın ekimi, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen ve 7 milyon 200 bin dolarlık bütçeye sahip ekolojik tarım projesi çerçevesinde yapıldı.

Bolu’nun Yeniçağa ilçesinde, dönümünden

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Food and Agriculture Organization (FAO) işbirliğinde yürütülen “Ekolojik Tarım Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi” projesi kapsamında, Bolu’nun Seben ve Yeniçağa ilçelerinde toprağa uygun buğday türleri ekildi. Aralık ayında zor kış şartlarında ekilen “Ayten Abla” buğdayı, tarla günleri etkinliklerinde ilk kez hasat edildi.

FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi’nde görevli Tarım Uzmanı ve Proje’nin Teknik Lideri Fazıl Düşünceli, hasat sırasında yaptığı açıklamada, “Ayten Abla” buğdayının çok değerli, verimli ve ümit vaat eden bir çeşit olduğunu belirtti. Düşünceli, dönüm başına yaklaşık 600 kilogram buğday verimi beklediklerini ve bu çeşidin Bolu topraklarına iyi uyum sağlayacağını vurguladı.

Düşünceli, ayrıca, “Bütün bu çalışmalarla üreticilerimizin gelirini ve verimini artırmayı hedefliyoruz. Ekolojik uygulamalarla toprağın verimliliğini sürdürülebilir kılmak istiyoruz,” dedi.

“Ayten Abla” buğdayının, sürdürülebilir tarım uygulamaları ile Türkiye’de örnek bir proje olarak rol modeli olması hedefleniyor.