Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Ömer Bolat: “2024’ün İlk 9 Ayında Afrika-Türkiye Ticaret Hacmi 27 Milyar Dolara Yaklaştı”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da düzenlenen 11. Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu’nda (WCI Forum) Afrika ile Türkiye arasındaki ticaret ilişkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat,

Bolat, 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2023 itibarıyla 37 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bu dönemde ihracatın 10 kat artarak 22 milyar dolara, ithalatın ise 15 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

Bakan Bolat, 2024 yılının ilk dokuz ayında Afrika-Türkiye ticaret hacminin 27 milyar dolara yaklaştığını ve bunun 15,8 milyar dolarının Türkiye’nin ihracatı, 11,1 milyar dolarının ise ithalat olduğunu açıkladı.

Bolat, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerini güçlendirme stratejisinin benimsendiğini vurguladı. Türkiye’nin 2005 yılında ‘gözlemci’, 2008’de ise ‘stratejik ortak’ statüsüne geçtiğini belirten Bakan Bolat, 2024 yılı itibarıyla Afrika’daki büyükelçilik sayısının 44’e yükseleceğini ve bunun da ekonomik ilişkilerin geliştirilmesindeki önemini gösterdiğini söyledi.

Afrika’daki Türk yatırımlarının 2023 yılı itibarıyla 2,3 milyar dolara ulaştığını kaydeden Bolat, “Bu çerçevede, Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı yatırımlar hızla artmaktadır” dedi. Ayrıca, THY’nin Afrika’daki uçuş ağının da genişlediğini, 2024 yılında 62 destinasyona uçuş gerçekleştirileceğini aktardı.

WCI Forum Başkanı Bengisu: “Yardım Değil, Yatırım”

WCI Forum Başkanı Utku Bengisu da Afrika pazarının Türkiye ihracatındaki potansiyeline dikkat çekerek, “Afrika’ya yardım değil, yatırım yapın” vurgusu yaptı. Bengisu, bu yaklaşımın sadece ticaret değil, aynı zamanda kardeşliğe dayalı bir bakış açısının ürünü olduğunu dile getirdi.

WCI Forum, iki gün boyunca çeşitli oturumlarla devam edecek ve Türkiye ile Afrika arasındaki işbirliklerini geliştirmeye yönelik çalışmalara ev sahipliği yapacak.