Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Binbir zahmetle elde edilen yüksek değer

Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Pusat köyünde, Türkiye’nin en büyük arı sütü üretim işletmelerinden birinde gerçekleştirilen arı sütü üretimi, yüksek ekonomik değeri ve sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor.

Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı
Binbir Zahmetle Üretiliyor

Arı sütü, bal arısının başındaki salgı bezlerinden elde edilen ve hücre yenilenmesini hızlandırarak çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinen bir sıvıdır. Sivas’ın Hafik ilçesinde, arı sütü üretimi zorlu ve titiz bir süreç gerektiriyor. Kovanlarda üç hücreden sadece 1 gram arı sütü elde edilebiliyor. Yılda yaklaşık 1 ton arı sütünün dörtte biri, Sivas’ın Hafik ilçesinde Hamza Çınar tarafından üretiliyor.

Sağlığa Sayısız Faydası Var

Hamza Çınar, arı sütünün sağlık alanındaki faydalarını şu şekilde sıralıyor: “Arı sütü, başta kanser tedavisinde iyileşme sürecini hızlandırıcı etkisi ile biliniyor. Kemoterapi gören hastaların ilaçlarının yan etkilerini azaltıyor ve kısırlık tedavisinde olumlu sonuçlar sağlıyor. Ayrıca şeker ve kolesterol dengesini sağlayarak kalp sağlığını koruyor.”

Binbir zahmetle üretiliyor, 100 gramı 2 bin 500 liradan alıcı buluyor

Yüksek Ekonomik Değer

Bu yıl arı sütünün kilogram fiyatı 25-30 bin TL arasında değişiyor. Üretilen arı sütünün yaklaşık yüzde 30-40’ı iç piyasada tüketilirken, kalan yüzde 70’i yurt dışına ihraç ediliyor. Hamza Çınar, “Arı sütü, bala göre daha kazançlı ve üretimi daha zor. Üretim sürecinde büyük emek ve özen gösteriyoruz” diyor.

Sivas’ın Hafik ilçesinde gerçekleştirilen arı sütü üretimi, hem zorlu üretim süreci hem de yüksek ekonomik değeri ile dikkat çekmeye devam ediyor.