Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deniz Salyangozu Balıkçılara Gelir Sağlıyor

Karadeniz bölgesinden yaz döneminde balıkçılar, deniz salyangozu avlayarak hem geçimlerini sağlıyor hem de ülkeye önemli bir döviz girdisi kazandırıyor.

Karadeniz bölgesinden yaz döneminde

Geçen yılın Haziran ayı itibarıyla Karadeniz’den yapılan deniz salyangozu ihracatından 4 milyon 742 bin 541 dolar döviz girdisi elde edilirken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 5 milyon 69 bin 390 dolara yükseldi. Deniz salyangozu ihracatı başta Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Japonya ve Tayvan olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine de yapılıyor.

Balıkçılar, deniz tabanını tarayan algarina (çerçeve ve ağdan oluşan av aracı) yasak olduğu için dalış yaparak deniz salyangozu topluyor. Trabzonlu balıkçılardan Erkan Acuner, deniz salyangozu avcılığının zorluklarına rağmen geçimlerini bu işten sağladıklarını belirtti. Acuner, “Algarina şu anda yasak olduğu için dalarak çıkartılıyor. Şu anda çok aşırı salyangoz yok, yine de ne çıkarsa Allah bereket versin diyoruz. Deniz salyangozu genelde Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere İtalya, Fransa gibi ülkelere ihraç ediliyor. Bol avlandığı takdirde ekonomik olarak tatmin edici seviyede oluyor ancak bu sıralar az olunca pek tatmin ettiği söylenemez” dedi.

 

Yaz döneminde balıkçıların geçim kaynağı deniz salyangozu ekonomik katkı sağlıyor

 

Salyangozun genellikle kaya diplerinde, kum ile kayanın birleştiği yerlerde bulunduğunu ifade eden Acuner, “Biz de dalış yaparak toplamaya çalışıyoruz. İstanbul’dan İğneada, Hopa’ya kadar Türkiye’nin farklı denizlerinde şu anda dalış yapılarak toplanıyor. Trabzon’da salyangoz avı yapan 25 kadar tekne olduğunu söyleyebiliriz. Günlük ortalama 600-700 kilogram kadar toplayabiliyoruz. Akıntı durumu, görüş mesafesi uygun olduğu sürece 3-4 kişi toplanabiliyor. Dalış zor oluyor, tamamen insan gücüyle toplandığı için çok zor oluyor. Salyangoz avcılığı Ege olsun diğer denizlere göre bizim sular daha sığ. Dolayısıyla derin olmayan yerlere daldığımız için biraz daha rahatız, batıya gittikçe derinlik artıyor” diye konuştu.

Deniz salyangozunun Türkiye’de pek tüketilmediğini belirten Acuner, “Kabuğu kozmetik sanayinde, içi ise konserve olarak ihraç ediliyor” dedi.