Şirketten yapılan açıklamaya göre, Tat Gıda, çiftçi ile iletişimi artırmak ve çiftçilerin gelişimini desteklemek için çözüm üreten uygulamaları hayata geçirerek sektörde fark yaratmaya devam ediyor. Bu yıl yedincisi düzenlenen etkinlikte, dijital tarım sensör ve uygulamaları, bitki besleme ve koruma ürünleri, tohum ve fide çeşitleri, hassas ve akıllı tarım teknolojileri, drone, uydu ve görüntü işleme teknolojileri, tarım makineleri ve ekipmanları üzerine çalışan 22 farklı firma, startup, üniversite ve araştırma merkezi stant kurarak yenilikçi çözümlerini tanıttı. Etkinlikte 600 katılımcıya ulaşıldı.
Etkinlikte konuşan Tat Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Veysel Memiş, tarım ve gıda sektörünün stratejik önemine vurgu yaparak, “Kuruluşumuzdan bu yana çiftçi ve paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Her yıl bir araya geldiğimiz bu etkinlikte, sektörün gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Sağlıklı nesiller, ancak sağlıklı beslenme ile inşa edilir. Sağlıklı beslenmenin temeli ise bu topraklarda gerçekleştirdiğimiz tarım faaliyetleri ile başlar ve ardından üretilen ürünlerin gıda işletmelerinde en kaliteli şekilde hazırlanması ile devam eder ve sofralarımıza ulaşır,” dedi.
Memiş, Tat Gıda olarak sürdürülebilir tarımın geleceği için üreticileri ve paydaşları ile birlikte çalıştıklarını belirterek, dijital tarım faaliyetlerini bu doğrultuda ilerlettiklerini söyledi. Artan nüfusla birlikte gıda ihtiyacının arttığını ve iklim krizinin tarıma olan olumsuz etkilerini hatırlatan Memiş, tarımda kalite ve verimi artırmanın ancak teknoloji ve yeni yöntemlerle mümkün olduğunu vurguladı.
Tat Gıda olarak kendi tarım alanlarında yapay zeka destekli sulama çözümlerini denediklerini ifade eden Memiş, başarılı sonuçları çiftçilerle yaygınlaştırarak bu alanda öncü olmayı hedeflediklerini belirtti. Tat Gıda’nın yenilenen mobil uygulaması ile çiftçilere hava durumu, uydu görüntü analizleri, uygun ilaçlama teknikleri ve traktör kullanım zamanları gibi bilgileri sunduklarını, ayrıca teslimat ve sözleşme bilgilerini de dijital olarak öğrenebildiklerini söyledi.
“Gençlerimizi Tarıma Çekmek İstiyoruz”
Sözleşmeli üretimin önemine değinen Memiş, Tat Gıda’nın domates tarımında sözleşmeli çiftçi uygulamasını ilk başlatan firma olduğunu ve bundan gurur duyduklarını ifade etti. Dijitalleşmenin tarımda büyük fark yarattığını belirten Memiş, üreticilerin tarlalarını dijital olarak takip etmelerinin öncelikli konuları arasında olduğunu söyledi. Tat Gıda olarak uydu teknolojileri ile bitki sağlığını takip ettiklerini ve bu yıl 12 bin dekar alanda bu yöntemi kullandıklarını belirtti.
Memiş, geçen yıl yüzde 22 daha az aktif madde ile daha az kimyasal kullandıklarını ifade ederek, toprağı, suyu ve doğal kaynakları koruyan uygulamaları önemsediklerini söyledi. Çiftçilere üretim, tarım teknolojileri, doğal kaynakların korunması gibi konularda eğitimler verdiklerini belirten Memiş, 2026’ya kadar 1200 çiftçiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Gençlerin tarıma ilgisini artırmak amacıyla çeşitli eğitimler düzenleyeceklerini belirten Memiş, bu önemli fırsatı ilk aşamada 150 gence sunacaklarını ve ilerleyen dönemde sayıyı artırmayı hedeflediklerini ifade etti.