Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dış ticaret faaliyeti gümrüklerimiz üzerinden yürütülüyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin dış ticaret faaliyetleri hakkında önemli bilgiler verdi. Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ülkemizin gümrük kapılarından yılda toplam 5,4 milyon ihracat ve 3,5 milyon ithalat beyannamesinin kontrol edildiğini ve tescil edildiğini belirtti. Ayrıca, toplamda 620 milyar dolarlık dış ticaret faaliyetinin yürütüldüğünü vurguladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat,

Gümrük Kapıları ve Faaliyetler

Bakan Bolat, Türkiye genelinde 156 gümrük müdürlüğü, 29 kara, 14 hava, 48 deniz ve 5 demir yolu gümrük kapısının bulunduğunu belirtti. Bu kapılardan yıllık olarak 11,8 milyon aracın ve 182,5 milyon yolcunun giriş çıkış işlemlerinin yapıldığını ifade etti. Ayrıca, 8 milyon 300 bin konteynerin gümrük işlemlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Yasa Dışı Mal ve Uyuşturucu Yakalamaları

Bolat, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerinin yasa dışı geçişleri engellemeye yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. 1 Haziran 2023’ten itibaren geçen 13,5 aylık süre içinde toplam 7 bin 281 yasa dışı mal yakalama olayı gerçekleştiğini, bunlardan 17 tonunun uyuşturucu madde olduğunu söyledi. Yakalanan uyuşturucuların toplam değerinin 12 milyar lira olduğunu ekledi. Aynı dönemde, 35,5 milyar lira değerinde yasa dışı mal geçişinin engellendiğini ve bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 117 oranında arttığını açıkladı.

Vergi Gelirleri ve Gümrüklerin Rolü

Bolat, Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 26’sının gümrüklerden tahsil edildiğini ve bu gelirlerin Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarıldığını belirtti. Gümrüklerin etkin ve hızlı bir şekilde çalışmaya devam edeceğini, kanunlara ve mevzuata aykırı, zararlı ve rekabete aykırı ürünlerle mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini ifade etti.

Bakan Bolat, “Ülkemizin artan dış ticaretinin etkin şekilde yürütülmesi görevimizi sürdüreceğiz. Yasa dışı geçişleri engelleme faaliyetlerimiz, Gümrükler Muhafaza ve Gümrükler Genel Müdürlükleri tarafından aynı kararlılıkla devam edecektir,” dedi.