Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

E-ticaret firmalarına milyonluk ceza

Ticaret Bakanlığı, tüketicileri mağdur eden 40 e-ticaret firmasına yılın ilk yarısında toplamda yaklaşık 230 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Ticaret Bakanlığı, tüketicileri mağdur

Bakanlıktan yapılan açıklamada, perakende ticaretin artan önemi ve e-ticaretin kolaylıkları ile birlikte, bu alışveriş modelinin tüketiciler için daha riskli hale geldiği belirtildi. Online alışverişlerde, ürünlerin fiziksel olarak görülmemesi ve satıcıyla yüz yüze iletişim kurulamaz olması, tüketicilerin mağduriyetini artıran faktörler arasında yer alıyor.

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi ve sözleşmeden cayma haklarının güvence altına alındığına işaret eden Bakanlık, bu yıl içerisinde gelen tüketici başvurularına dikkat çekti. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla, stokta bulunmayan ürünlerin siparişlerinin iptal edilmesi, mevzuatta belirtilen sürelerde ürün teslim edilmemesi ve bedel iadelerinin süresinde yapılmaması gibi konularda Bakanlığımızca inceleme ve denetimler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda 2024 yılının ilk yarısında denetlenen 42 firmadan mevzuata aykırı uygulamaları tespit edilen 40 firma hakkında yaklaşık 230 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır.”

Dolandırıcılık Suçlamaları

Denetimler sonucunda 7 firmanın faaliyetlerinin Türk Ceza Kanunu kapsamında dolandırıcılık suçu olarak değerlendirildiği belirtilirken, bu firmalar hakkında hazırlanan 7 soruşturma raporunun ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına iletildiği kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında, tüketici haklarının korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla denetimlerin devam edeceği vurgulandı. Bakanlık, Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği çerçevesinde etkin ve yaygın denetimlerin süreceğini duyurdu.