Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Sosyal Güvenlik Uzmanından açıklama

Milyonlarca emekli ‘En düşük emekli maaşı ne kadar olacak’ sorusunun cevabını merakla bekliyor. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emekli maaşlarına yapılacak zam ve en düşük emekli maaşı hakkında açıklamalarda bulundu.

Milyonlarca emekli 'En düşük

Yılın ilk yarısında enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak belirlenirken, bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz ayında uygulanacak zam oranı olarak belirlendi. Ancak, yapılan hesaplamalara göre kök maaşı 10 bin liradan düşük olan 1 milyon 780 bin emekli, bu zam oranına rağmen maaşlarını 10 bin lira seviyesinin altında almaya devam edecek. Bu durumda, bu emeklilerin maaşlarında herhangi bir iyileştirme yapılmazsa, Temmuz zammı ile birlikte maaşlarını yılbaşından beri aldıkları seviyede devam edecekler.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in geçtiğimiz günlerde duyurduğu bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın katılımıyla yapılacak toplantıda, en düşük emekli maaşının artırılması üzerine bir düzenleme yapılması gündemde.

İsa Karakaş, enflasyon oranında yapılacak zammın, maaşı 8 bin 30 lira ve altında olan emekliler için yeterli olmayacağını belirtti. Bu emeklilerin maaşları, devlet desteği olmadan mevcut taban maaş olan 10 bin lira seviyesinin altında kalacak. Geçen yıl Temmuz ayında benzer bir durum yaşandığını ifade eden Karakaş, bu nedenle hükümetin düşük maaşlı emeklilere yönelik ek bir destek sağlaması gerektiğini vurguladı.

En düşük emekli ücreti ne kadar olacak?

Karakaş, yapılacak muhtemel düzenlemenin, en fazla 12 bin lira seviyesine kadar bir artış getireceğini ve bunun 2 milyon kişiyi kapsayabileceğini belirtti. 12 bin liranın üzerinde bir artışın ise olası görünmediğini ifade etti.

Memur emeklileri için yapılacak zam oranlarına da değinen Karakaş, enflasyon oranının altında kalan yüzde 19,31’lik zam oranı ile memur emeklilerine herhangi bir eşitleme yapılmasının muhtemel olmadığını söyledi. Ayrıca, kök maaşı yüksek olan emeklilere ek bir devlet desteği yapılmaması bekleniyor. Taban maaşının 12 bin lira olması durumunda, kök maaşı 5 bin lira ile 10 bin lira arasında olan emeklilerin maaşlarının hemen hemen aynı olacağını belirtti.

Karakaş, tüm emeklilere eşit bir seyyanen zam yapılması gerektiğini ve ardından sadece oransal zam uygulamasına geçilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, büyümeden refah payının da yasaya dahil edilerek sistemin düzgün bir şekilde işlemesi gerektiğini vurguladı.