Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fasulye fiyatları: Üreticide mali kriz kapıda

Türkiye’nin taze fasulye ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Bursa’da, üreticiler bu yıl düşük fiyatlar ve yüksek maliyetlerle mücadele ediyor. Geçtiğimiz yıl fasulyenin kilosu 30 liradan satılırken, bu yıl fiyatların 12 liraya kadar düşmesi üreticileri zorlu bir duruma soktu.

Türkiye'nin taze fasulye ihtiyacının

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verilerine göre, Bursa 39 bin 941 dekar alanda 70 bin 414 ton taze fasulye üretimi ile ülke genelinde birinci sırada yer alıyor. Özellikle Yenişehir ilçesi, 38 bin 640 ton fasulye üretimi ile bu üretimin yüzde 55’ini karşılıyor. Temmuz ayı başında hasada başlayan üreticiler, artan işçi yevmiyeleri ve diğer maliyetler nedeniyle zorluk yaşıyor.

Fasulye üreticisi Osman Kakız, 15 yıldır bu işi yaptığını belirterek, “Fasulye üretimimiz iki yıldan fazladır para etmiyor. Üretiyoruz, yetiştiriyoruz, dışarıdan işçi getiriyoruz. İşçi çalıştırmak dünya para istiyor. Şu an bir işçi çalıştırmanın günlük maliyeti 950 lira. Sattığımız fasulye 10 liraya gidiyor. Bu da fasulye toplayan işçinin maliyetini kurtarmıyor. Kendi ürettiğimizin maliyetinin derdinde değiliz, işçi maliyetini kurtarmıyor” dedi.

Yükselen işçi maliyetleri, artan tarım girdileri ve düşük fasulye fiyatları üreticileri büyük bir ekonomik sıkıntıya sokmuş durumda. Üreticiler, bu sorunların çözülmesi için yetkililerden destek bekliyor.