Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gençlerden başarılı tarım: 3 yılda 1,5 ton hasat

Elazığ’da gençlerin tarım alanında gerçekleştirdiği başarılı lavanta yatırımı dikkat çekti. 3 yıl önce 40 bin lavanta fidelerini toprakla buluşturan gençler, bu süre zarfında yaklaşık 1,5 ton lavanta hasadı elde ederek büyük bir başarıya imza attı.

Elazığ'da gençlerin tarım alanında
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen projede, Elazığ Valiliği İl Özel İdaresi tarafından finansmanı sağlanan İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezinde 18-30 yaş arası 200’ün üzerinde gence tarımsal eğitim verildi. Bu eğitimler doğrultusunda gençler, “Tarımsal Ürünlerin Yetiştirilmesi, İşlenmesi ve Pazarlanması” projesi kapsamında lavanta fidelerini dikti.

Merkezde 25 bin metrekarelik alanda tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirilirken, bunlardan 6 bin metrekarelik bölümde lavanta üretimi gerçekleştirilmektedir. Her sezon yaklaşık 500 kilogram lavanta hasadı elde edilmekte ve bu ürünler, uçucu yağlar, hidrosoller ve çeşitli bitkisel ürünler (sabun, şampuan, krem ve yağlar) üretiminde kullanılmaktadır.

Tarım ve Hayvancılık Birim Koordinatörü Mehmet Şehmuz Çetinkaya, lavanta üretimi hakkında bilgi verirken, “Tesisimizde 6 bin metrekare alanda ekili lavantalarımız var. Lavantaları iki hafta önce hasat ettik ve 15 litre civarında uçucu yağ, 200 litreye yakın lavanta hidrosolü elde ettik. Bu ürünler bitkisel kozmetik ve sağlık ürünlerinde kullanılmakta,” dedi.

Çetinkaya, lavanta üretiminin yanı sıra, 25 bin metrekarelik alanda başka tıbbi ve aromatik bitkiler de yetiştirdiklerini ve bu bitkilerden de uçucu yağ ve hidrosol gibi ürünler elde ettiklerini belirtti. Ayrıca, sulama imkanı sayesinde yılda iki kez hasat yapabildiklerini ve bu sayede üretim verimliliğini artırdıklarını vurguladı.

Elazığ’daki bu projeyle gençler, tarımda başarılı bir büyüme örneği sergileyerek, hem yerel ekonomiye katkı sağlamakta hem de tarım alanında önemli bir adım atmaktadır.