Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hububat İhracatı İlk 6 Ayda 5,9 Milyar Doları Aştı

Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, yılın ilk 6 ayında toplamda 5,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye Gıda İhracatçıları (TGİ) verilerine göre, sektörün ihracatı miktar bazında yüzde 25 artarak 6,2 milyon tona ulaştı.

 Türkiye'nin hububat, bakliyat,

En fazla ihracatın yapıldığı ülke olan Irak’tan sağlanan gelir yüzde 10,7 artarak 1 milyar 68 milyon dolar oldu. ABD’ye ise 316,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bisküvi-pasta ihracatı 811 milyon dolar, bitkisel yağ ihracatı 696 milyon dolar ve buğday unu ihracatı 675 milyon dolar olarak kaydedildi.

TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye’nin buğday üretim gücünün sektör performansına doğrudan yansıdığını belirterek, “Ülkemiz, buğday alanında dünya ihracat şampiyonu olup, bu stratejik ürünleriyle önemli bir ekonomik katkı sağlıyor.” dedi.

Tiryakioğlu ayrıca Türkiye’nin hububat alanında dış ticaret açığı vermeyen nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, sektörün toplam dış ticaretinden yılda 12,5 milyar dolara yakın gelir elde edildiğini ifade etti.