Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KKM ve katılma hesaplarında stopaj oranları yükseldi

Türkiye’de Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesaplarına uygulanan stopaj oranları artırıldı. Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı ve bu düzenleme 1 Ağustos-31 Ekim 2024 tarihleri arasında geçerli olacak.

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat
Yeni düzenlemeye göre, Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kar payları için indirimli tevkifat oranları belirli bir süre için geçerli olacak. 6 aya kadar vadeli hesaplarda bu oran yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 5, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 2,5 olarak uygulanacak. KKM ve katılma hesaplarında ise bu oranlar 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda ise yüzde 5 olarak belirlendi. 1 Ağustos öncesi açılmış veya vadesi yenilenmiş hesaplarda ise daha önce uygulanan yüzde 0 oranı geçerli olmaya devam edecek.

Yatırım fonlarından elde edilen gelirler için uygulanan yüzde 7,5 indirimli tevkifat oranı da devam edecek. Ancak, döviz cinsinden ihraç edilen yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde ise yüzde 10 tevkifat uygulanmaya devam edecek. Ayrıca, Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönelimi teşvik etmek amacıyla bu fonlardan elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Ekim’e kadar uzatıldı.

Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler için indirimli stopaj oranları da 31 Ekim’e kadar geçerli olacak. Bu menkul kıymetlerden elde edilecek gelirlerde 6 aya kadar vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5, 1 yıldan uzun vadeli olanlarda ise yüzde 2,5 oranında tevkifat uygulanacak.

Devlet tahvilleri ve Hazine bonoları ile Hazinece kurulan varlık kiralama şirketlerinin ihraç ettiği kira sertifikalarından elde edilen gelirler için uygulanan yüzde 0 tevkifat oranı da 31 Ekim’e kadar uzatıldı. Ayrıca, ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç ettiği varlığa dayalı menkul kıymetler için geçerli olan yüzde 7,5 indirimli tevkifat oranının da süresi 31 Ekim’e kadar uzatıldı.

Bu düzenlemeler, yatırımcılara çeşitli menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerde avantaj sağlamayı ve Türk lirası cinsinden yapılan yatırımları teşvik etmeyi amaçlıyor.