Enflasyonla mücadelede resesyon endişeleri ve Orta Doğu’daki çatışmalar yatırımcılar üzerinde baskı oluştursa da son dönemde açıklanan ekonomik veriler, endişelerin sınırlı kalmasına yardımcı oluyor.
Analistler, bu hafta açıklanacak istihdam verilerinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekteki politikalarını etkileyebileceğini belirtiyor. Bu verilerin, ABD ekonomisinin genel durumu hakkında daha fazla bilgi sunması bekleniyor.
Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün yapacağı açıklamalar da yakından takip edilecek. Cuma günü açıklanan verilere göre, kişisel tüketim harcamaları ağustosta aylık yüzde 0,2 artış göstererek beklentilerin altında kaldı. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 2,7 artış kaydetti.
Bu verilerin ardından analistler, Fed’in iş gücü piyasasını destekleme ve faiz oranlarını düşürme yönünde adımlar atabileceği konusunda beklentilerin arttığını ifade etti. Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi ise eylülde 70,1’e yükselerek son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Fed yetkilileri arasında St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, faiz oranlarının kademeli olarak düşürülmesi gerektiğini belirterek, iş gücü piyasasında bir zayıflama olursa daha hızlı kesintilere gidilebileceğini vurguladı. Para piyasalarında, yıl sonuna kadar Fed’in 75 baz puanlık bir indirim yapacağı yönündeki beklentiler sürüyor.
ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi şu anda yüzde 3,76 seviyesinde, dolar endeksi ise 100,4’ten işlem görüyor. Altın ons fiyatı, Cuma günü yüzde 0,5 değer kaybetti, şu an ise 2.655 dolardan işlem görmekte. Brent petrolün varil fiyatı ise haftaya artışla başlayarak şu an 72,3 dolara yükseldi.
Avrupa ve Asya Piyasaları
Cuma günü, ABD borsa endeksleri karışık bir seyir izledi; Dow Jones yüzde 0,33 artarken, S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla yüzde 0,13 ve 0,39 geriledi. Avrupa borsalarında ise alış ağırlıklı bir seyir hakimdi. Almanya’da DAX 40 endeksi gün içinde rekor kırarak 19.473,63 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.
Asya tarafında ise karışık bir görünüm söz konusu; Çin borsa endeksleri yükselirken, Japonya’da düşüşler yaşandı. Çin hükümetinin açıkladığı ekonomik teşvikler piyasalara olumlu yansırken, Japonya’da siyasi belirsizlikler satış baskısına neden oldu.
Yurt İçi Gelişmeler
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi Cuma günü yüzde 0,53 azalışla 9.777,46 puandan kapandı. Dolar/TL ise yüzde 0,1 artışla 34,1694’ten işlem gördü. Bugün yurt içinde Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) ve para istatistikleri açıklanacak.
Piyasalarda dikkatle takip edilecek veriler arasında şunlar bulunuyor:
- 10:00 Türkiye, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE)
- 14:30 Türkiye, para ve banka istatistikleri
- 15:00 Almanya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
- 16:00 Avro Bölgesi, ECB başkanı Lagarde’ın basın toplantısı
- 17:30 ABD, Dallas Fed imalat sanayi endeksi
- 20:55 ABD, Fed başkanı Powell’ın basın toplantısı
Analistler, BIST 100 endeksi için 9.700 ve 9.600 seviyelerinin destek, 10.050 ve 10.200 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu belirtiyor.