Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Küresel piyasalarda Fed’in kararı bekleniyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) alacağı para politikası kararlarına odaklanmışken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) sürpriz bir faiz artışı gerçekleştirdi. BoJ, politika faizini 15 baz puan artırarak yüzde 0,25’e çıkardı ve tahvil alım programını da azaltma kararı aldı.

Küresel piyasalar, ABD Merkez
Fed’in faiz kararı, açıklanacak makroekonomik veriler ve bilançolarla piyasaların ikinci yarısında oynaklık gösterebilir. Piyasa beklentileri, Fed’in faiz oranlarını mevcut yüzde 5,25-5,50 aralığında tutacağı yönünde. Ancak, Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ve politika metni, gelecekteki faiz kararları hakkında ipuçları verebilir.

Para piyasalarında Fed’in yılın geri kalanında üç kez faiz indirimi yapabileceği öngörülüyor. Cuma günü açıklanacak istihdam raporunun, Fed’in faiz indirimi kararını nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

ABD’de dün açıklanan JOLTS açık iş sayısı, beklentilerin üzerinde kalarak 8 milyon 184 bine geriledi. Bugün ise ADP özel sektör istihdamı verileri yatırımcıların odağında bulunuyor. İş gücü piyasasında olası soğuma sinyalleri, Fed’in para politikasını gevşetme konusunda elini rahatlatabilir.

Şirket finansal sonuçlarının etkisiyle piyasalarda dalgalanmalar yaşanıyor. Microsoft’un ikinci çeyrek gelirleri yüzde 15 artarken, net karı yüzde 10 yükseldi. Ancak, bulut gelirlerindeki artış beklentilerin altında kalması, şirketin hisse senetlerinde satış baskısına yol açtı. Bugün Meta Platforms’un bilançosu yatırımcıların dikkatinde olacak.

Tahvil piyasalarında, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,14’e gerilerken, dolar endeksi 104,4 seviyesine indi. Altının ons fiyatı yüzde 1,2 artışla 2.420 dolara, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 1 artışla 79,3 dolara yükseldi.

İsrail’in Hamas lideri İsmail Heniyye’yi Tahran’daki konutunda düzenlediği hava saldırısında öldürmesi ve İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği saldırılar, risk algısını artırdı.

ABD borsa endeksleri karışık bir seyir izledi. Nasdaq endeksi yüzde 1,28, S&P 500 endeksi yüzde 0,50 gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,50 yükseldi. Avrupa borsa endekslerinde ise Almanya’nın ikinci çeyrekteki yüzde 0,1 daralması dikkat çekti, Avro Bölgesi ise yüzde 0,3 büyüdü.

Asya piyasalarında Japonya Merkez Bankası’nın faiz artışı ve tahvil alım programı değişiklikleri etkili oldu. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,9, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,8 yükseldi.

Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,39 azalışla 10.691,68 puandan kapattı. Dolar/TL ise 33,0850’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 33,1400 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün yurt içinde dış ticaret dengesi ve hizmet üretici fiyat endeksi açıklanacak. Yurt dışında ise Avro Bölgesi’nde enflasyon, ABD’de ADP özel sektör istihdamı ve Fed’in faiz kararı izlenecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.600 ve 10.500 puan destek, 10.800 ve 11.000 puan direnç seviyeleri olarak değerlendiriliyor.