Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Market fiyatlarında çarpıcı değişim: 24 ürünün fiyatı düştü!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz ayında markette 37 ürünün 24’ünün fiyatında düşüş yaşandığını duyurdu. Bayraktar, karpuzun fiyatında yaşanan yüzde 42,4’lük düşüşle en büyük azalma gösteren ürün olduğunu belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği
Karpuzdan Domatese Fiyat Düşüşleri

Temmuz ayında fiyatı en fazla azalan ürünlerin başında karpuz geldi. Bayraktar, “Karpuzun fiyatı yüzde 42,4 oranında düştü. Bu düşüş, domates, patates ve diğer bazı ürünlerde de görüldü” dedi. Karpuzun yanı sıra patates fiyatı yüzde 27,8, Antep fıstığı yüzde 25,5 ve kabak yüzde 21,2 oranında düştü.

Fiyat Artışları ve Düşüşler

Bayraktar, markette fiyatı en fazla artan ürünün limon olduğunu belirterek, “Limonun fiyatı yüzde 36,2 oranında arttı. Onu yüzde 32,9 ile elma, yüzde 13,9 ile yumurta takip etti” dedi. Üretici fiyatlarında da en büyük artışın yumurtada olduğunu, fiyatların yüzde 25,5 oranında yükseldiğini ifade etti.

Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farkları

Üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla havuçta yaşandığını vurgulayan Bayraktar, “Havuçtaki fiyat farkı yüzde 420,5 ile en yüksek seviyede. Havuç, limon, elma ve kuru incirdeki fiyat farkları dikkat çekici” dedi. Örneğin, üretici fiyatı 6 lira olan havuç, markette 31 lira 23 kuruşa satılıyor.

İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri

Bayraktar, iklim değişikliğinin tarım sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, aşırı sıcaklar ve şiddetli yağışların ürün verimliliğini düşürdüğünü ve fiyat dalgalanmalarına neden olduğunu söyledi. “Yeşil soğan, marul, yeşil fasulye ve maydanozda yaşanan fiyat artışları arz azalmasından kaynaklandı. Karpuz, kabak ve diğer ürünlerde ise yoğun hasat fiyatların düşmesine yol açtı” dedi.

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

Bayraktar, Temmuz ayında market fiyatlarında gözlemlenen bu değişimlerin, tarım ve gıda sektöründe devam eden fiyat dalgalanmaları ile doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. Üretici ve market arasındaki fiyat farklarının kapanması ve tüketiciye daha uygun fiyatların ulaşması bekleniyor.