Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Muş’un Coğrafi İşaretli Eski Kaşarına Büyük Talep

Muş’ta üretilen ve coğrafi işaret tescili alan “Muş eski kaşarı”, Türkiye genelinde geniş bir pazar buluyor. Geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen bu özel peynir, özellikle İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin gibi büyük şehirlerde yoğun talep görüyor.

 Muş’ta üretilen ve

 

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın ortak çalışmalarıyla tescillenen “Muş eski kaşarı”, hayvancılığın yaygın olduğu Muş’un verimli yaylalarında üretiliyor. Yaz aylarında yaylalarda otlatılan hayvanlardan elde edilen sütle yapılan peynir, altı ay boyunca soğuk hava depolarında olgunlaştırılarak paketlenip satışa sunuluyor.

 

 

Yüksek Kalite ve Üretim Kapasitesi

Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, Muş’un bitkisel ve hayvansal üretim kapasitesinin yüksek olduğunu belirtti. “Tarıma elverişli 357 bin hektar alanımız var ve bu rakam yayla ve meralarla birlikte 400 bin hektarın üzerine çıkıyor. Polikültür yetiştiriciliği ile elde edilen ürünlerimizin kalitesi ve verimi oldukça yüksek. Yaylalarımızdaki ot kalitesinin yüksekliği ve flora çeşitliliği, ürünlerin kalitesini artırıyor,” dedi.

 

Köklü Bir Gelenek

Muş’taki sekiz süt işleme tesisinden altısında kaşar üretildiğini ifade eden Gün, “Muş eski kaşarı, yüzde 50’si inek, yüzde 40’ı koyun ve yüzde 10’u keçi sütünden elde edilen, katma değeri yüksek bir ürün. Bu yıl 160 ton Muş eski kaşarı üretildi ve ilimize 55 milyon liranın üzerinde katma değer sağlamasını bekliyoruz. Yaklaşık 60 yıldır bu işle uğraşan köklü ailelerimiz var. Bu kaşarlar, soğuk hava depolarında 6 ay muhafaza edildikten sonra büyük şehirlere sevk ediliyor,” dedi.

Kardeşleriyle birlikte yaklaşık 60 yıldır Muş eski kaşarı üreten Hanefi Rençber ise, “Verimli yaylalardan işletmemize gelen sütü hijyenik koşullarda işleyerek kaşar peyniri yapıyoruz. Bu kaşarı 6 ay beklettikten sonra başta İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin olmak üzere birçok kente gönderiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Muş eski kaşarı, coğrafi işaret tescili ile birlikte marka değerini artırarak Türkiye’nin dört bir yanındaki sofralarda yerini almaya devam ediyor.