Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Seri 7 Aya çıktı, TCMB Faiz Kararını Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Bu karar ile birlikte politika faizi 7 aydır 50 puanda kalmış oldu. TCMB’nin faiz kararının ardından gözler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) alacağı kararlara çevrildi.

Son 20 ay boyunca politika faizinde herhangi bir değişiklik gerçekleşmedi. Politika faizi, Mart 2024’te en yüksek seviyesi olan 50 puanı görmesinin ardından sabit kaldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) ise 18 Eylül’de 4 yıl aradan sonra politika faizini 50 baz puan indirmiş ve yeni aralığı yüzde 4,75-5,00 olarak belirlemişti.

Anket Sonuçları

AA Finans, Reuters, Bloomberg HT ve Foreks anketlerine katılan ekonomistler, TCMB’nin ekim ayında politika faizini yüzde 50’de sabit bırakmasını bekliyordu. Yıl sonu için medyan beklenti ise yüzde 47,50 olarak belirlenmişti. Faiz indirimlerinin genellikle yılın son çeyreğinde başlaması öngörülüyordu. Eylül enflasyonunun yüksek gelmesiyle birlikte, Foreks anketinde faiz indirim beklentileri ertelendi; 2024 sonu tahminleri yüzde 45 ila yüzde 50 arasında değişim gösterdi.

Gözler ECB’nin Kararlarında

Avrupa borsalarında karışık bir görünüm yaşanırken, yatırımcılar bugün açıklanacak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararlarına odaklandı. ECB’nin bugünkü toplantısında, üç ana politika faizinde 25 baz puanlık bir indirimin yapılması bekleniyor.

Analistler, ECB’nin politika metni ve Başkan Christine Lagarde’ın açıklamalarının piyasalara yön vermede önemli rol oynayacağını belirtiyor. Lagarde, Avrupa’nın jeopolitik gerilimlerin yarattığı zorlukları fırsata çevirmesi gerektiğini vurguladı. “Daha sert dış rekabet, yeni teknolojilerin geliştirilmesini teşvik edebilir,” dedi.