Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: TMO Üreticileri Mağdur Etmeyecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) üreticileri mağdur etmeyecek şekilde hazırlıklarını tamamladığını belirterek, depoların dolu olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi

Tarım ve Orman Bakanı

 

Günyüzü ilçesine bağlı Gökpınar Mahallesi’nde bir arpa tarlasında hasada katılan Bakan Yumaklı, biçerdöver kullanarak tarlada incelemelerde bulundu ve arpa hasadının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yumaklı, Türkiye’de hasadın %60 oranında tamamlandığını ve stratejik ürünler olan buğday ve arpanın toplamda yaklaşık 30 milyon tonluk bir üretime ulaşmasını beklediklerini ifade etti. İklim değişikliği nedeniyle hasat ve ekim dönemlerinin yaklaşık iki hafta öne geldiğini de belirtti. TMO’nun piyasa regülasyon görevi kapsamında referans fiyatlar açıkladığını vurgulayan Yumaklı, “Bu referans fiyatlar tavan fiyat değildir. Üreticilerimiz için belirlenen bu fiyatın altında bir durum oluşması halinde TMO’nun alıma hazır olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum,” dedi.

TMO’ya ürün vermek isteyen üreticiler için 6 milyon tonluk randevu oluşturulduğunu ve 2 milyon tonunun teslim alındığını söyleyen Yumaklı, “Geçen yıl TMO, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 13 milyon tonun üzerinde ürün alımı gerçekleştirmişti. Bu yıl da benzer şekilde üreticilerimizi mağdur etmeyecek şekilde alım yapacak kapasiteye sahibiz,” ifadelerini kullandı. Yumaklı, depoların dolu olduğu ve ithal ürünlerle tıkalı olduğu iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

Türkiye genelinde 600 alım noktasında alımların hızla devam ettiğini aktaran Yumaklı, “İç piyasada bu ürünlere ihtiyacı olan sanayinin, yerli üreticilerin ürettiği ürünleri kullanması adına dahilde işleme rejimi kapsamında buğday ve diğer ürünlerin alımını 15 Ekim’e kadar durdurduk,” dedi. TMO’nun aldığı ürünlerin bedelini 45 gün içinde ödeyeceğini belirten Yumaklı, bu sürenin genellikle daha kısa olduğunu ve üreticilerin mağdur edilmediğini vurguladı.Bakan Yumaklı, hasat sezonunun bütün çiftçilere ve memlekete bereketli ve hayırlı olmasını dileyerek sözlerini sonlandırdı.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise Bakan Yumaklı’nın görevde bulunduğu sürede tarım, hayvancılık, orman ve suyla ilgili tüm meselelerde kararlı çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Günyüzü Belediyesi’ni de ziyaret eden Bakan Yumaklı’ya, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ve diğer ilgililer eşlik etti.