Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TESK Başkanı Palandöken: “Esnaf, Yüzde 3 Kar Marjı Olan Ürüne Yüzde 4 Komisyon Ödüyor”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartı ile yapılan alışverişlerdeki yüksek komisyon oranlarının esnaf üzerinde yarattığı zarara dikkat çekti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları

Palandöken, esnafın kazanamadığı paranın bankalar tarafından komisyon olarak alındığını vurguladı.

Palandöken, “Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde komisyon oranları çok yüksek. Özellikle 40-45 günde geri dönüş sağlandığında, esnafın kazancı yüzde 3 iken, bankanın kestiği komisyon yüzde 4’leri geçiyor. İşletme ve pos ücretleri ile birlikte bazı ürünlerde esnaf neredeyse zarar ediyor,” dedi.

Palandöken, kredi kartı kullanımının yaygınlaştığını, ancak bu durumun esnaf için sıkıntılı bir hale geldiğini ifade etti. “Komisyon oranları resmi olarak yüzde 2-2.5 olarak belirtiliyor ama uygulamada yüzde 4’lere kadar çıkıyor. İnsanların kredi kartı kullanma oranı yüzde 85 ama esnafın cebine bir şey girmiyor. Hayat pahalılığı ve yüksek borçlar esnafı zor durumda bırakıyor,” şeklinde konuştu.

Esnafın geçmişteki veresiye defterleri dönemini hatırlatan Palandöken, “Kredi kartı komisyonlarının düşürülmesi için BDDK’ya yazı yazdık ama geri dönüş alamadık. Kredi kartı kullanımının artmasına rağmen, bu durum bir külfete dönüştü. Orta yol bulunarak vatandaşların ve esnafın mağduriyetinin önlenmesi şart,” dedi.

Palandöken, hem esnafın hem de nihai tüketicinin zarar görmemesi için çözüm arayışlarının devam etmesi gerektiğini belirtti.