Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk Dünyası Satın Alma Paritesi 4 Trilyon Doların Üstünde

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, Türk dünyasının satın alma paritesinin 4 trilyon doların üzerinde olduğunu açıkladı. Kocaman, 7-9 Kasım tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek Türk Ticaret Fuarı öncesinde gerçekleştirilen toplantıda konuştu.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel

2040 Vizyonu ve 2026 Stratejisi

Kocaman, Türk Devletleri Teşkilatı’nın 2040 vizyonu ve 2026 stratejisi olduğunu belirterek, “Türk dünyasının satın alma paritesine göre baktığımız zaman 4 trilyon doların üzerindeyiz. Bu çok ciddi bir rakam. Nüfus 170 milyon, en büyük parçası dinamik ve iyi yetişmiş.” dedi. Kocaman, iç ticaretin potansiyelini yansıtmadığını vurgulayarak, “İçeride birbirimizle ticaret maalesef iyi değil. Yani gerçek potansiyelimizi yansıtamıyoruz. Kendi içimizdeki ticaret 50 milyar dolara yeni geldi. Bu rakam 2015 yılında 10 milyar dolar civarındaydı. Son 2-3 sene içerisinde ciddi bir artış var ama yeterli değil. Çünkü bizim en az 100 milyar dolar iç ticaretimiz olmalı.” ifadelerini kullandı.

Ortak Alfabe ve Birlik

Kocaman, Aksakallar Konseyi’nin ortak alfabe üzerinde çalıştığını ve 34 harften oluşan bir orta alfabe konusunda ümit verici gelişmeler olduğunu söyledi. Kazakistan ve Kırgızistan’ın bu konuda önemli adımlar atmasını beklediklerini belirtti. Kocaman, “Kazakistan’da hazırlanmış yeni alfabe 34 harfli ortak alfabeye çok yakın. Dilde, işte, fikirde birliğin artık Türk dünyasında oluşmakta olduğunu görüyoruz.” dedi.

Türk Ticaret Fuarı ve Ekonomik İş Birliği

Rok Uluslararası Danışmanlık Kurucusu ve Türk Ticaret Fuarı Organizatörü Aygün Aliyeva, Türk devletlerinin doğu-batı arasında ticaretin kesişim noktasında bulunduğunu ve büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. Aliyeva, “170 milyonluk nüfus ve 1,9 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip, zengin doğal kaynakları ve stratejik ticaret yolu üzerinde bulunan Türk devletleri büyük fırsatlar sunuyor.” dedi. Aliyeva, Türk Ticaret Fuarı’nın, Türk devletlerinin iş insanlarının ekonomik ilişkilerini geliştirmek ve güçlendirmek amacıyla düzenlendiğini belirtti. “Türk Ticaret Fuarı, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan, Macaristan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında ticaret, sanayi, yatırımlar, teknoloji ve hizmetlerin geliştirilmesini amaçlayan, devlet kurumlarınca desteklenen bir platformdur.” dedi.

Türk Dünyasının Geleceği

Özbekistan’ın İstanbul Başkonsolosu Şerzad Abdunazarov, Türk Ticaret Fuarı’nın Türk dünyasının birliğini, dostluğunu ve gücünü göstereceğini belirtti. Abdunazarov, katılımcıları Özbekistan’a davet etti. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosluğunda Ticaret Temsilcisi Başdanışmanı Cavid Abdullayev, Azerbaycan’ın geçen yılki dış ticaret cirosunun yaklaşık 45 milyar dolar olduğunu kaydetti. Abdullayev, Azerbaycan’da faaliyetlere başlamanın girişimciler ve yatırımcılar için çok avantajlı olduğunu belirtti ve “Azerbaycan’a yatırım yapanlar 280 milyonluk bir pazara çıkış fırsatı elde etmektedir.” dedi.

Toplantıda yapılan konuşmalar, Türk dünyasının ekonomik potansiyelinin yanı sıra, ortak projeler ve iş birliği kültürünün gelişimine vurgu yaptı. Fuarın, Türk devletleri arasında güçlü ticaret köprüleri oluşturacağı ve firmaların stratejik ortaklıklar kurmasını sağlayacağı ifade edildi.